Do przygotowania klasycznego sernika pieczonego potrzeba tłustego lub półtłustego sera białego, masła, jaj, cukru, mąki ziemniaczanej, ekstraktu waniliowego. Można też dodać rodzynki lub inne ulubione bakalie. Aby zrobić masę serową, należy ubić żółtka jaj i cukier. Kiedy powstanie puszysta masa, można zacząć dodawać ser oraz masło, a następnie mąkę ziemniaczaną i zapach waniliowy. Następnie należy ubić białka jaj na sztywną masę i wymieszać z pozostałymi składnikami. Na samym końcu można dodać bakalie. Ciasto piecze się 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Pieczony sernik będzie smakował wyśmienicie także z dynią, malinami lub śliwkami. Można go ozdobić cukrem pudrem, zrobić rosę bądź upiec do niego kruchy spód.

Sernik śmietankowy

Aby przyrządzić sernik śmietankowy, należy przygotować twaróg, jajka, śmietankę kremówkę, cukier oraz budyń śmietankowy. Ciasto można ozdobić polewą przygotowaną z kwaśnej śmietanki i cukru pudru.

Sernik na kruchym spodzie

Kruchy spód do sernika piecze się z margaryny, mąki pszennej, kwaśnej śmietany, cukru pudru, żółtek oraz proszku do pieczenia. Cukier, mąkę i margarynę należy połączyć. W osobnej miseczce trzeba zmieszać żółtka jaj, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Ze wszystkich składników zagniata się ciasta. Należy je wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia i nakłuć widelcem. Ciasto piecze się przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Sernik królewski

Pieczony sernik królewski składa się z ciasta oraz masy serowej. Na ciasto potrzebne są: mąka pszenna, cukier, proszek do pieczenia, masło, żółtka, kakao i cukier wanilinowy. Do zrobienia masy serowej niezbędne są twaróg, cukier, masło oraz jaja.
Sernik z rosą

Sernik z rosą

Idealny sernik z rosą na kruchym lub półkruchym spodzie to deser na każdą okazję. Ciasto smakuje wyśmienicie a złota rosa sprawia, że sernik wygląda zachwycająco. Sekret złotych kropelek na cieście tkwi w odpowiednim przygotowaniu piany białkowej. Pianę ubij z białek i stopniowo dodawaj do niej cukier. Kiedy masa białkowa jest gładka i sztywna, rozsmaruj ją na powierzchni ciasta i wstaw na kwadrans do piekarnika. Białka nie powinny się spiec na chrupiącą bezę, a jedynie lekko ściąć. Złota rosa pojawi się na serniku podczas studzenia. Dla zwiększenia liczby słodkich kropelek, ciasto możesz przykryć bawełnianą ściereczką.

Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

Sernik wiedeński to klasyczny sernik bez kruchego spodu. Jest puszysty i odpowiednio słodki. Masa może być wzbogacona rodzynkami, orzechami, skórką pomarańczową, czekoladą lub kakao. Najlepszej jakości sernik po wiedeńsku otrzymasz z półtłustego, własnoręcznie zmielonego twarogu. Do masy serowej dodaj całe jajka i wszystko razem utrzyj na gładką masę. W ten sposób sprawisz, że po upieczeniu ciasto nie będzie opadać.

Sernik krakowski

Sernik krakowski

Sernik krakowski to tradycyjny sernik z trzykrotnie zmielonego tłustego twarogu, wypiekany w prostokątnej formie. Niezbędnym dodatkiem w gęstej masie serowej są rodzynki i skórka pomarańczowa. Ciasto nazywane jest także sernikiem z kratką, ze względu na kratkę z ciasta kruchego, ułożoną na powierzchni słodkiego domowego wypieku. Warstwa kruchego ciasta na spodzie sprawia, że domowy wypiek na długo zachowuje wilgoć i świeżość. Sernik z kratką wyśmienicie smakuje oprószony cukrem pudrem lub oblany domowym lukrem z orzeźwiającą, cytrynową nutą.

Polecane przepisy do kategorii Sernik pieczony

Znaleźliśmy 296 przepisów w kategorii Sernik pieczony