Sposób przygotowania:
Sernik z rodzynkami na kruchym cieście
Na samym początku dno formy smarujemy odrobiną margaryny i przykładamy do niego papier do pieczenia. następnie odcinamy nadmiar papieru i zamykamy tortownicę. Boki formy smarujemy margaryną i posypujemy mąką. Jej nadmiar strzepujemy.
Ciasto:
Mąkę, cukier puder oraz kakao i szczyptę soli przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pokrojoną w kostkę dobrze schłodzoną margarynę oraz żółtko. Szybko zagniatamy gładkie i jednolite ciasto. Następnie rozwałkowujemy je na kształt dna formy i za pomocą wałka przenosimy do niej. Nadmiar ciasta jeśli taki będzie należy wcześniej przyciąć inaczej mąka na brzegach formy zostanie starta i trzeba będzie ostrożnie to poprawić. Z ewentualnego pozostałego ciasta można zrobić wałeczek i rozłożyć go dookoła tortownicy i palcami do niej docisnąć by połączyło się z włożonym wcześniej ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego do temp. 200 st piekarnika na 10 minut, by się podpiekło.
W czasie, gdy ciasto podpieka się w piekarniku zabieramy się za masę serową.
Masa serowa:
Do dużej miski przekładamy biały ser. Dodajemy do niego żółtka, mąkę ziemniaczaną, przesiany cukier puder oraz cukier waniliowy. Całość dokładnie miksujemy. Pod koniec dodajemy rodzynki, które wcześniej należy przebrać. Rodzynki mają być suche. Nie namaczamy ich i nie pokrywamy mąką. Na samym końcu dodajemy ubite na sztywną pianę białka. Jest to ważne. Ubita piana nie może wylecieć nam z miski jak po ubiciu jej odwrócimy miskę do góry dnem. Najpierw dodajemy łyżkę piany i ostrożnie mieszamy potem dodajemy całą resztę piany i całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Tortownicę z ciastem wyjmujemy z piekarnika i przekładamy do niej przygotowaną masę serową. Wierzch wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika na około godzinę w temp. 190st - 200st
Po upieczeniu i ostudzeniu sernik można posypać cukrem pudrem.
Ciasto:
Mąkę, cukier puder oraz kakao i szczyptę soli przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pokrojoną w kostkę dobrze schłodzoną margarynę oraz żółtko. Szybko zagniatamy gładkie i jednolite ciasto. Następnie rozwałkowujemy je na kształt dna formy i za pomocą wałka przenosimy do niej. Nadmiar ciasta jeśli taki będzie należy wcześniej przyciąć inaczej mąka na brzegach formy zostanie starta i trzeba będzie ostrożnie to poprawić. Z ewentualnego pozostałego ciasta można zrobić wałeczek i rozłożyć go dookoła tortownicy i palcami do niej docisnąć by połączyło się z włożonym wcześniej ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego do temp. 200 st piekarnika na 10 minut, by się podpiekło.
W czasie, gdy ciasto podpieka się w piekarniku zabieramy się za masę serową.
Masa serowa:
Do dużej miski przekładamy biały ser. Dodajemy do niego żółtka, mąkę ziemniaczaną, przesiany cukier puder oraz cukier waniliowy. Całość dokładnie miksujemy. Pod koniec dodajemy rodzynki, które wcześniej należy przebrać. Rodzynki mają być suche. Nie namaczamy ich i nie pokrywamy mąką. Na samym końcu dodajemy ubite na sztywną pianę białka. Jest to ważne. Ubita piana nie może wylecieć nam z miski jak po ubiciu jej odwrócimy miskę do góry dnem. Najpierw dodajemy łyżkę piany i ostrożnie mieszamy potem dodajemy całą resztę piany i całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Tortownicę z ciastem wyjmujemy z piekarnika i przekładamy do niej przygotowaną masę serową. Wierzch wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika na około godzinę w temp. 190st - 200st
Po upieczeniu i ostudzeniu sernik można posypać cukrem pudrem.