2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Sernik z cynamonową kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Delikatny, kremowy sernik o lekko pomarańczowym i cynamonowym posmaku prosty i łatwy w przygotowaniu, uda się nawet początkującym,zachęcam do wypróbowania!

Sernik z cynamonową kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z cynamonową kruszonką

 

  • Forma 24/24 cm

 

 

  • Masa serowa:
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 6 jaj
  • 60 g masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • olejek pomarańczowy do ciasta

Sposób przygotowania:

Sernik z cynamonową kruszonką
Kruszonka: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem, cynamonem oraz proszkiem do pieczenia, dodać zimne z lodówki masło, wyrobić palcami-składniki mają się połączyć ale pozostać sypkie-nie zagniatać ciasta!.Podzielić na dwie części.

Masa serowa: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę dodać zmielony twaróg oraz masło wlać mleko wsypać proszek budyniowy zmiksować krótko do połączenia składników, pod koniec wsypać skórkę kandyzowaną z pomarańczy oraz wlać olejek do ciasta,wymieszać.

Jedną część kruszonki rozsypać na dnie blaszki wyłożonej pergaminem lub natłuszczonej , wylać masę serową i na wierzchu rozsypać pozostałą część kruszonki. Wsadzić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec 15 minut, po czym temperaturę zmniejszyć do 150*c i piec jeszcze 55 minut.Studzić w lekko uchylonym piekarniku aż będzie całkiem zimny. 
Sernik z cynamonową kruszonką
mąkę mieszamy z cynamonem proszkiem dodajemy masło
Sernik z cynamonową kruszonką
rozsypujemy kruszonkę na dnie formy do pieczenia
Sernik z cynamonową kruszonką
przygotowujemy masę serową jak w przepisie
Sernik z cynamonową kruszonką
całość posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku