izabela11111

izabela11111

Szef Kuchni
[Przepisów: 156]

Sernik z dynią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Super pomysł na wykorzystanie dyni, tym razem w serniku na zimno.

Sernik z dynią

Składniki:

Sernik z dynią

 

  • 70-80 dag dyni
  • 30 dag serka homogenizowanego waniliowego
  • 4 dag cukru białego
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 4 dag żelatyny
  • 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Sernik z dynią
Dynię umyj, obierz, pokrój w kostkę. Włóż do garnka, zalej odrobiną wody i gotuj do miękkości. Po wystudzeniu dyni zmiksuj ją wraz z cukrem białym i cukrem waniliowym na gładki mus. Ok. 15 dag musu wymieszaj z sokiem wyciśniętym z cytryny, ostudź. Do pozostałego musu dodaj serki i wymieszaj na jednolita konsystencję. W 100 ml gorącej wody rozpuść 3 dag żelatyny, ostudź. Powoli wlewaj do masy serowo-dyniowej, mieszając. Następnie wlej do tortownicy, wstaw do lodówki. W 50 ml gorącej wody rozpuść pozostałą żelatynę, ostudź. Wlej do musu dyniowego z cytryną. Wylej na zastygniętą masę serową. Chłódź kilka godzin.