gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Sernik z dżemem porzeczkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Tak przygotowany sernik z dżemem porzeczkowym polecam na święta - jest bardzo smaczny i łatwy w przyrządzeniu.

Sernik z dżemem porzeczkowym

Składniki:

Sernik z dżemem porzeczkowym

Ciasto kruche

  • 400 gram mąki
  • 150 gram margaryny
  • 150 gram cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa

  • 500 gram twarogu sernikowego
  • 1 budyń waniliowy 35 gram
  • 2 jajka
  • 75 gram cukru
  • 200 gram dżemu porzeczkowego

Sposób przygotowania:

Sernik z dżemem porzeczkowym

Ciasto kruche:

Sernik z dżemem porzeczkowym
Składniki na ciasto kruche zagniatamy w kulę.

Mąkę, margarynę, cukier puder, jajka i proszek do pieczenia przekładamy do miski i zagniatamy ciasto.

ETAP 2:

Sernik z dżemem porzeczkowym
Jedną częścią ciasta wylepiamy tortownicę.

Ciasto dzielimy na trzy części. Jedną częścią wylepiamy dno tortownicy o średnicy 20 cm

ETAP 3:

Sernik z dżemem porzeczkowym
Na cieście rozsmarowujemy dżem porzeczkowy.

Po czym rozsmarowujemy ok. 120 gram dżemu porzeczkowego, zostawiając około 1 cm brzegu.

ETAP 4:

Sernik z dżemem porzeczkowym
Drugie ciasto rozwałkowujemy i przykrywamy ciasto z dżemem.

Drugą część rozwałkowujemy na wymiar tortownicy i przykrywamy dżem, zlepiając delikatnie brzegi ciast. Pieczemy 20 minut w temp. 180 stopni.

Masa serowa

Sernik z dżemem porzeczkowym
Składniki masy serowej miksujemy na jednolitą masę.

Ser, cukier, jajka i budyń miksujemy na jednolitą masę.

ETAP 6:

Sernik z dżemem porzeczkowym
Masę serową wylewamy na podpieczone ciasto.

Wylewamy na gorące ciasto i dalej pieczemy ok. 35 minut w tej samej temperaturze.

ETAP 7:

Sernik z dżemem porzeczkowym
Na podpieczonym serniku układamy trójkąty z trzeciej części rozwałkowanego ciasta.

Trzecią część także rozwałkowujemy, po czym radełkiem dzielimy na trójkąty. Co drugi trójkąt smarujemy pozostałym dżemem. Trójkąty układamy na serniku i pieczemy jeszcze ok. 25 minut w 180 stopniach. Zimny sernik posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy robiąc wzorek.


Tagi:

sernik ciasto