Sposób przygotowania:
Sernik z dżemem porzeczkowymCiasto kruche:
Mąkę, margarynę, cukier puder, jajka i proszek do pieczenia przekładamy do miski i zagniatamy ciasto.
ETAP 2:
Ciasto dzielimy na trzy części. Jedną częścią wylepiamy dno tortownicy o średnicy 20 cm
ETAP 3:
Po czym rozsmarowujemy ok. 120 gram dżemu porzeczkowego, zostawiając około 1 cm brzegu.
ETAP 4:
Drugą część rozwałkowujemy na wymiar tortownicy i przykrywamy dżem, zlepiając delikatnie brzegi ciast. Pieczemy 20 minut w temp. 180 stopni.
Masa serowa
Ser, cukier, jajka i budyń miksujemy na jednolitą masę.
ETAP 6:
Wylewamy na gorące ciasto i dalej pieczemy ok. 35 minut w tej samej temperaturze.
ETAP 7:
Trzecią część także rozwałkowujemy, po czym radełkiem dzielimy na trójkąty. Co drugi trójkąt smarujemy pozostałym dżemem. Trójkąty układamy na serniku i pieczemy jeszcze ok. 25 minut w 180 stopniach. Zimny sernik posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy robiąc wzorek.