Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Sernik z figami i chia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To bardzo szybki do upieczenia i wprost rozpływający się w ustach sernik. Tym razem z dodatkiem suszonych fig oraz nasion chia. Dla gości był wielkim zaskoczeniem i wszystkim bardzo smakował. Polecam go do kawki.

Sernik z figami i chia

Składniki:

Sernik z figami i chia

Spód:

  • herbatniki kruche wg uznania

Masa serowa:

  • 450 sera białego mielonego
  • 70 g cukru pudru
  • 4 jajka wiejskie
  • 1 budyń waniliowy bez cukru

Dodatkowo:

  • 2 łyżki likieru amaretto

Bakalie:

  • 200 g fig suszonych
  • 3 łyżki chia

Posypka:

  • cukier puder wg uznania

Sposób przygotowania:

Sernik z figami i chia

1.

Sernik z figami i chia
Wyłożenie tortownicy papierem i poukładanie herbatników

Średnią tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, a na papier poukładać kruche herbatniki.

2.

Sernik z figami i chia
Wyłożenie do miski wszystkich składników na masę serową

Do miski włożyć wszystkie składniki na masę serową i dokładnie zmiksować.

3.

Sernik z figami i chia
Wlanie likieru amaretto do zmiksowanej masy

Do zmiksowanej masy wlać likier amaretto i znowu zmiksować.

4.

Sernik z figami i chia
Wsypanie nasion chia do zmiksowanej masy

Wsypać nasiona chia i ponownie zmiksować.

5.

Sernik z figami i chia

Suszone figi pokroić na mniejsze części i dodać do masy serowej, wymieszać łopatką.

6.

Sernik z figami i chia

Całość przelać do średniej tortownicy.

7.

Sernik z figami i chia

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez 45 minut.

8.

Sernik z figami i chia

Upieczony sernik pozostawić do ostygnięcia w uchylonym piekarniku.

9.

Sernik z figami i chia

Chłodny sernik oprószyć cukrem pudrem.

10.

Sernik z figami i chia

Smacznego !


Tagi:

sernik