reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Torcik z serową pianką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dzisiaj mam dla Was przepis na lekkie ciacho z serową pianką na delikatnym biszkopcie z obłędną kokosową posypką- nie próbujcie jej, bo może się skończyć tym że braknie na ciacho ;D

Torcik z serową pianką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Torcik z serową pianką

 

  • Biszkopt
  • 2 jajka M
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki maki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Masa
  • 0,5 kg sera z wiaderka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 śnieżki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 500 ml wrzątku

 

  • Posypka
  • 50 g masła
  • 7 łyżek wiórek kokosowych
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Torcik z serową pianką

biszkopt

Torcik z serową pianką
białka najlepiej ubić robotem ze szczyptą soli

Biszkopt:

Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

Do ubitych dodajemy po łyżce cukru- ubijamy dalej aż cukier się rozpuści.

Następne dodajemy stopniowo żółtka i ubijamy do połączenia.

Wyłączamy robot i wsypujemy przesianą mąkę razem z proszkiem- delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

Masę wylewamy do tortownicy wyłożoną papierem do pieczenia.

Wyrównujemy górę i pieczemy 15-17 minut w 180 stopnicach na złoty kolor.

Biszkopt studzimy w foremce.

masa

Torcik z serową pianką
całość musimy dokładnie wymieszać, bo inaczej bedziemy mieć białe plamy

Rozpuszczamy obie galaretki w 500ml wrzątku- odstawiamy do wystygnięcia.

Do mleka wsypujemy śnieżki, dodajemy cukier i ubijamy aż masa będzie sztywna.

Dodajemy stopniowo ser i ucieramy do połączenia się składników, a na końcu wlewamy tężejąca już galaretkę.

Masę przelewamy na biszkopt i wkładamy do lodówki, aż masa stężeje, a w tym czasie przygotowujemy kruszonkę

kruszonka

Torcik z serową pianką
kokos cały czas mieszamy, przypalony jest gorzki i niesmaczny

Na patelni lub płaskim rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i wiórki- ciągle mieszając podsmażamy wiórki na złoty kolor.

Uwaga!

wiórki bardzo łatwo się przypalają i nie nadają się już do ciasta.


Przestudzone wysypujemy na obrzeza sernika, i wkładamy do ponownego stężenia.

Smacznego :)


Tagi:

ciasto sernik