Sposób przygotowania:
Torcik z serową piankąbiszkopt
Biszkopt:
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Do ubitych dodajemy po łyżce cukru- ubijamy dalej aż cukier się rozpuści.
Następne dodajemy stopniowo żółtka i ubijamy do połączenia.
Wyłączamy robot i wsypujemy przesianą mąkę razem z proszkiem- delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Masę wylewamy do tortownicy wyłożoną papierem do pieczenia.
Wyrównujemy górę i pieczemy 15-17 minut w 180 stopnicach na złoty kolor.
Biszkopt studzimy w foremce.
masa
Rozpuszczamy obie galaretki w 500ml wrzątku- odstawiamy do wystygnięcia.
Do mleka wsypujemy śnieżki, dodajemy cukier i ubijamy aż masa będzie sztywna.
Dodajemy stopniowo ser i ucieramy do połączenia się składników, a na końcu wlewamy tężejąca już galaretkę.
Masę przelewamy na biszkopt i wkładamy do lodówki, aż masa stężeje, a w tym czasie przygotowujemy kruszonkę
kruszonka
Na patelni lub płaskim rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i wiórki- ciągle mieszając podsmażamy wiórki na złoty kolor.
Uwaga!
wiórki bardzo łatwo się przypalają i nie nadają się już do ciasta.
Przestudzone wysypujemy na obrzeza sernika, i wkładamy do ponownego stężenia.
Smacznego :)