CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Sernik z fioletowymi ziemniakami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Rok temu po raz pierwszy zetknęłam się z fioletowymi ziemniakami, byliśmy zachwyceni. Teraz zapraszam na sernik z tymi właśnie ziemniakami.

Sernik z fioletowymi ziemniakami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik z fioletowymi ziemniakami

 

  • fioletowe ziemniaki ok. 360 g ( 300 g ugotowanych )
  • twaróg półtłusty 500 g
  • cukier puder 240 g
  • sok z cytryny 3 łyżeczki
  • cukier cytrynowy ( może być waniliowy )1 łyżeczka
  • 5 jajek
  • margaryna 100 g
  • ok. 12 sztuk herbatników pełnoziarnistych

Sposób przygotowania:

Sernik z fioletowymi ziemniakami
Opłukane, nieobrane fioletowe ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, może to być nawet 30 minut. Ostudzić zerwać albo zeskrobać skórkę, pokroić w kostkę i zmielić razem z białym twarogiem.

Miękką margarynę utrzeć na pulchną masę, dodawać kolejno, oba cukry, żółtka, twaróg i proszek do pieczenia.

Z białek ubić pianę, porcjami dodawać do serka.

Kwadratową blaszkę 23 cm delikatnie wysmarować margaryną, boki posypać mąką, spód wyłożyć papierem a na nim rozłożyć herbatniki.

Do formy wyłożyć masę serową, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika na 50-60 minut.

Temperatura 170-180 C. Po wyłączeniu, sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku

Podawać z konfiturą wiśniową i kwiatkami begonii stale kwitnącej, o ile mamy z własnej hodowli :)
Sernik z fioletowymi ziemniakami
ugotowane fioletowe ziemniaki mielimy z twarogiem

Tagi:

ciasta sernik