Sposób przygotowania:
Sernik z fioletowymi ziemniakami
Opłukane, nieobrane fioletowe ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, może to być nawet 30 minut. Ostudzić zerwać albo zeskrobać skórkę, pokroić w kostkę i zmielić razem z białym twarogiem.
Miękką margarynę utrzeć na pulchną masę, dodawać kolejno, oba cukry, żółtka, twaróg i proszek do pieczenia.
Z białek ubić pianę, porcjami dodawać do serka.
Kwadratową blaszkę 23 cm delikatnie wysmarować margaryną, boki posypać mąką, spód wyłożyć papierem a na nim rozłożyć herbatniki.
Do formy wyłożyć masę serową, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika na 50-60 minut.
Temperatura 170-180 C. Po wyłączeniu, sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku
Podawać z konfiturą wiśniową i kwiatkami begonii stale kwitnącej, o ile mamy z własnej hodowli :)
Miękką margarynę utrzeć na pulchną masę, dodawać kolejno, oba cukry, żółtka, twaróg i proszek do pieczenia.
Z białek ubić pianę, porcjami dodawać do serka.
Kwadratową blaszkę 23 cm delikatnie wysmarować margaryną, boki posypać mąką, spód wyłożyć papierem a na nim rozłożyć herbatniki.
Do formy wyłożyć masę serową, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika na 50-60 minut.
Temperatura 170-180 C. Po wyłączeniu, sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku
Podawać z konfiturą wiśniową i kwiatkami begonii stale kwitnącej, o ile mamy z własnej hodowli :)
CORAL
gosia56
CORAL