lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Sernik z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Muszę powiedzieć,że kiedy robiłam sernik to jakoś tak troszkę nie dowierzałam, że będzie smaczny. Po upieczeniu zmieniłam zdanie i polecam go wam .Pyszny delikatny taki aksamitny i nie czuć ziemniaków.

Sernik z ziemniakami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Sernik z ziemniakami

Składniki:

  • 750 gramów zmielonego sera półtłustego( taki na kg ma być )
  • 250 gramów zmielonych ugotowanych ziemniaków
  • 250 g ksylitolu
  • 2 łyżki cukru z wanilią lub waniliowego
  • 6 jaj
  • 150 gramów stopionego, schłodzonego masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • herbatniki na dno formy

Sposób przygotowania:

Sernik z ziemniakami

Wykonanie:

Jaja ubijamy z ksylitolem i cukrem waniliowym na puch, dodałam zmielony twaróg oraz ugotowane zmielone ziemniaki.

Masło rozpuściłam i letnie dodałam do reszty składników, mąkę również dodałam na samym końcu.

Formę wyłożyłam papierem do pieczenia, wyłożyłam herbatniki na dno i przelałam połowę masy.

Rodzynki obtoczyłam w mące i wyłożyłam na połowie masy. Zalałam drugą połową.

Wstawiłam do nagrzanego pieca i piekłam 80 minut w 170 stopniach.

Sernik z ziemniakami
Jaja ubijamy z ksylitolem i cukrem waniliowym na puch
Sernik z ziemniakami
Dodałam resztę składników do jaj i delikatnie zmiksowałam.
Sernik z ziemniakami
Wyłożyłam herbatniki na dno , tam gdzie się nie mieściły to pokruszyłam w palcach.
Sernik z ziemniakami
Rodzynki obtoczyłam w mące i wyłożyłam na połowie masy.Zalałam drugą połową.
Sernik z ziemniakami
Wstawiłam do nagrzanego pieca i piekłam 80 minut w 170 stopniach.