Sposób przygotowania:
Świąteczny sernik wiedeńskiser
Ziemniaki gotujemy, odparowujemy.
Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do napęcznienia na około pół godziny, potem odcedzamy i odstawiamy do przesuszenia, a następnie mieszamy z budyniem
Ser mielimy razem z ziemniakami dwa razy.
ucieranie
Oddzielamy białka od żółtek.
Miękkie masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy cukier i żółtka.
Do utartej masy dodajemy po łyżce zmielonego sera razem z ziemniakami
ciasto
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Przekładamy do masy serowej i dokładnie ale delikatnie i ręcznie mieszamy.
Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy górę.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 60-65 minut- sprawdzamy patyczkiem, jeżeli jest suchy a ciasto się do niego nie klei jest już gotowy.
Jeżeli góra za bardzo się przypieka można ciasto przykryć folią
I jeszcze jedno ten sernik opada- zawsze, a to przez brak mąki, można by dodać więcej budyniu, ale tego nie polecam wtedy traci na swojej konsystencji.
zbysiowa
reanja
Madziu ten jest pyszny- moze niezbyt urodziwy, ale nam bardzo smakuje:)