Sposób przygotowania:
Sernik z jabłkami
Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, posiekać z masłem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części, 2 zawinąć w filię i włożyć do lodówki a trzecią do zamrażarki. Masa serowa: Całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić do białości. Połączyć z serem, dodać olej, budynie, skórkę pomarańczową, aromaty i delikatnie wymieszać. Ciasto z lodówki rozwałkować, włożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z bokami o wymiarach 22/37. Wylać masę serową, ułożyć obrane i pokrojone w ósemki jabłka. Białka z cukrem pudrem ubić na sztywną pianę, wymieszać z mąką i kisielem, wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 60-65 minut w temp 180 stopni.