Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Sernik z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Sernik z dodatkiem oleju jest bardzo puszysty i smaczny. Na ser można ułożyć jabłka, śliwki lub inne owoce.

Sernik z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z jabłkami

 

  • Ciasto:
  • 2,5 szkl mąki tortowej
  • 3 żółtka
  • 20 dag masła
  • 1 łyżka octu
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 8 jajek
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 kg 30 dag sera z wiaderka
  • 2/3 szkl oleju
  • 25 dag cukru
  • 2 budynie śmietankowa
  • 2-3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • aromat cytrynowy
  • aromat pomarańczowy
  • Pozostałe składniki:
  • 3-4 jabłka
  • 4 białka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 kisiel wiśniowy
  • 1 łyżki mąki tortowej

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik z jabłkami
Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, posiekać z masłem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części, 2 zawinąć w filię i włożyć do lodówki a trzecią do zamrażarki. Masa serowa: Całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić do białości. Połączyć z serem, dodać olej, budynie, skórkę pomarańczową, aromaty i delikatnie wymieszać. Ciasto z lodówki rozwałkować, włożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z bokami o wymiarach 22/37. Wylać masę serową, ułożyć obrane i pokrojone w ósemki jabłka. Białka z cukrem pudrem ubić na sztywną pianę, wymieszać z mąką i kisielem, wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 60-65 minut w temp 180 stopni.
Sernik z jabłkami
Z mąki i pozostałych składników zagnieść ciasto
Sernik z jabłkami
Masę serową wymieszać ze skórką pomarańczową i aromatem
Sernik z jabłkami
Wyłożyć na ciasto ułożyć jabłka i zalać pianą z kisielem
Sernik z jabłkami
Na wierzch na tarce o dużych oczkach zetrzeć ciasto z zamrażarki