SUPERPRZEPIS

Sernik z jabłkami pod czekoladową kruszonką

  • 4
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 25
Sernik z jabłkami pod czekoladową kruszonką Więcej zdjęć (2)

Sernik pomiędzy dwiema warstwami kruszonki z dodatkiem płatków owsianych i czekolady. Kruszonka pod sernikiem przypomina bardziej klasyczny spód przez to, że łapie wilgoć od sernika. Natomiast ta na górze jest chrupiąca i idealnie pasuje do jabłek.

Składniki:

Sernik z jabłkami pod czekoladową kruszonką

KRUSZONKA:

MASA SERNIKOWA:

  • 500 g twarogu
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy

JABŁKA:

Sposób przygotowania:

Sernik z jabłkami pod czekoladową kruszonką

ETAP 1:

Sernik z jabłkami pod czekoladową kruszonką
Czekoladę rozpuścić w gorącym, roztopionym maśle.

Masło rozpuścić i do gorącego wrzucić połamaną czekoladę. Mieszać, aż czekolada się rozpuści i połączy z masłem.

ETAP 2:

Sernik z jabłkami pod czekoladową kruszonką
Wszystkie suche składniki wymieszać w misce.

Mąkę przesiać do miski, wsypać cukier, kakao i zmielone płatki owsiane (użyłam do tego rozdrabniacza). Suche składniki wymieszać.

ETAP 3:

Sernik z jabłkami pod czekoladową kruszonką
Masło z czekoladą wlać do suchych składników i wymieszać.

Wlać do suchej mieszanki czekoladowe masło. Wymieszać i odstawić w chłodne miejsce.

ETAP 4:

Sernik z jabłkami pod czekoladową kruszonką
Wszystkie składniki na sernik zmiksować.

Składniki na masę sernikową powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg zmiksować z cukrem, po czym dodać jajka i proszek budyniowy. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Nie należy ubijać zbyt długo.
Obrane jabłka pokroić na ósemki i wymieszać w przyprawach.

ETAP 5:

Sernik z jabłkami pod czekoladową kruszonką
Na masę sernikową ułożyć cząstki przyprawionych jabłek.

Kruszonkę po wyjęciu z lodówki rozetrzeć w palcach lub za pomocą widelca. Połowę wysypać do formy o wymiarach 21 x 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wylać masę sernikową i ułożyć kawałki jabłek. Na wierzch wysypać resztę kruszonki i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 45 min.
Sernik najlepiej się kroi po schłodzeniu. Smacznego :)


Tagi:

serniki ciasta