Sposób przygotowania:
Sernik z jabłkami pod czekoladową kruszonkąETAP 1:
Masło rozpuścić i do gorącego wrzucić połamaną czekoladę. Mieszać, aż czekolada się rozpuści i połączy z masłem.
ETAP 2:
Mąkę przesiać do miski, wsypać cukier, kakao i zmielone płatki owsiane (użyłam do tego rozdrabniacza). Suche składniki wymieszać.
ETAP 3:
Wlać do suchej mieszanki czekoladowe masło. Wymieszać i odstawić w chłodne miejsce.
ETAP 4:
Składniki na masę sernikową powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg zmiksować z cukrem, po czym dodać jajka i proszek budyniowy. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Nie należy ubijać zbyt długo.
Obrane jabłka pokroić na ósemki i wymieszać w przyprawach.
ETAP 5:
Kruszonkę po wyjęciu z lodówki rozetrzeć w palcach lub za pomocą widelca. Połowę wysypać do formy o wymiarach 21 x 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wylać masę sernikową i ułożyć kawałki jabłek. Na wierzch wysypać resztę kruszonki i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 45 min.
Sernik najlepiej się kroi po schłodzeniu. Smacznego :)
SylaUla
misia5
Mniam1
ajrinwu