alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Sernik z jogurtów greckich

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Sernik bez sera a jaki pyszny. Kruchy czekoladowy spód i delikatna masa jogurtowa. Ciasto smakuje po upieczeniu jak sernik.

Sernik  z jogurtów greckich Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sernik z jogurtów greckich

 

  • Kruche ciasto
  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 125 g margaryny
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • Masa jogurtowa
  • 3 jogurty greckie po 400 g
  • 8 jajek
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3/4 szklanki oleju
  • Polewa
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Sernik z jogurtów greckich
Kruche ciasto: Wszystkie składniki ciasta włożyć do misy miksera i zmiksować. Przełożyć na blat, zagnieść i uformować kulkę. Blachę wysmarować i wysypać mąką. Ciastem wyłożyć dno blachy, nakryć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto gęsto nakłuć widelcem i zapiec około 20 minut w 180 stopniach. Masa jogurtowa: Żółtka ubić z cukrami. Białka z szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodać utarte żółtka, jogurty, budynie i zmiksować na wolnych obrotach. Na końcu wlać olej i delikatnie wymieszać. Masę wylać na podpieczony spód i piec w 180 stopniach 70 minut. Blacha 34*25 cm. Polewa: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewacz chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na zimnym serniku.
Sernik  z jogurtów greckich
składniki ciasta zagnieść i uformować kulkę
Sernik  z jogurtów greckich
ciastem wylepić dno blachy, schłodzić, nakłuć i zapiec 20 minut
Sernik  z jogurtów greckich
masę jogurtową wylać na podpieczony spód i upiec