Bo

Bo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Rolada dyniowa

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Puszyste, pyszne, aromatyczne ciasto dyniowe z orzechami, zwinięte w roladę z aksamitną masą na bazie serka śmietankowego.

Rolada dyniowa

Składniki:

Rolada dyniowa

Ciasto

Masa

  • 250 g serka philadelphia
  • 100 g miękkiego masła
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

Rolada dyniowa

Rolada z dyni

Jajka ubijamy z połową cukru pudru na puszystą masą, cały czas ubijając dosypujemy resztę cukru. Do ubitej masy jajecznej dodajemy mus z dyni i sok z cytryny.

Wszystkie suche składniki mieszamy razem i przesiewamy do masy jajecznej wszystko delikatnie mieszamy.

Gotowe ciasto przelewamy do formy o wymiarach 35/38cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 35 minut w temp. 175*C.

Po upieczeniu ciasto wykładamy na lnianą ściereczkę posypaną cukrem pudrem, ściągamy papier, zwijamy roladę, odstawiamy.

Masa:
Do masła dodajemy cukier dokładnie ucieramy, dodajemy porcjami serek, ucieramy do gładkości, dodajemy sok, mieszamy.

Ciasto rozwijamy, smarujemy równomiernie masą, zwijamy, posypujemy cukrem pudrem, Dekorujemy według uznania.