Sposób przygotowania:
Sernik z lukrem i skórką cytrynową
CIASTO: Z podanych składników przygotowujemy kruche ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.
MASA SEROWA: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Do miski wrzucamy ser, żółtka, mąkę ziemniaczaną i kaszę manną. Dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Cały czas miksując powoli dolewamy rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Na końcu dodajemy kilka kropel aromatu cytrynowego i nadal miksujemy. Na tym etapie dodajemy ubite białka i lekko mieszamy ciasto łyżką. Gotową masę serową wylewamy na kruche ciasto. Sernik pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
LUKIER: Do miseczki wrzucam cukier puder, stopniowo dolewam do niego sok z cytryny i dokładnie mieszam, do pożądanej konsystencji. Na tarce na małych oczkach ścieram sparzoną skórkę z cytryny. Gotowym lukrem polewam ostygnięty sernik i posypuję skórką z cytryny.
MASA SEROWA: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Do miski wrzucamy ser, żółtka, mąkę ziemniaczaną i kaszę manną. Dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Cały czas miksując powoli dolewamy rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Na końcu dodajemy kilka kropel aromatu cytrynowego i nadal miksujemy. Na tym etapie dodajemy ubite białka i lekko mieszamy ciasto łyżką. Gotową masę serową wylewamy na kruche ciasto. Sernik pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
LUKIER: Do miseczki wrzucam cukier puder, stopniowo dolewam do niego sok z cytryny i dokładnie mieszam, do pożądanej konsystencji. Na tarce na małych oczkach ścieram sparzoną skórkę z cytryny. Gotowym lukrem polewam ostygnięty sernik i posypuję skórką z cytryny.