BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1333]

Tort dla synowej

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Tort który dzisiaj przedstawiam zrobiłam dla mojej synowej na jej kolejne urodziny, wyjątkowe bo 30. Torcik śmietankowy z mascarpone, moja rodzinka uwielbia taki smak. Torcik wyszedł puszysty,delikatny i bardzo smaczny. Synowa zachwycona .

Tort dla synowej Więcej zdjęć (13)

Składniki:

Tort dla synowej

 

 

  • Poncz;
  • Woda letnia 1/2 szkl,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • cukier 3 - 4 łyżki,

 

  • Krem śmietankowy z serkiem mascarpone;
  • śmietana 30 % 1 litra,
  • serek mascarpone 500 g,
  • cukier puder 4 łyżki,
  • śmietan fix 2 op,

 

  • Dodatkowo;
  • czeko śliwka 1/2 słoika,
  • kolorowe wiórki kokosowe,
  • ozdoby,

Sposób przygotowania:

Tort dla synowej
Biszkopt:

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia tylko spód, boków nie smarować. Tortownica o średnicy 26 cm.

Włączyć piekarnik i nastawić temperaturę na 180 stopni.

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę mikserem najpierw na średnich, a następnie na wysokich obrotach. Pod koniec ubijania dodajemy cukier na przemian z żółtkami i dalej ubijamy na wysokich obrotach miksera, aż piana będzie gęsta,sztywna i błyszcząca. Do ubitej masy białkowej przesiewamy wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy łyżką drewnianą do połączenia składników.  Pamiętajmy o tym że ciasto przy mieszaniu zbieramy z samego dna miski.

Ciasto przekładamy do przygotowanej tortownicy, delikatnie równamy powierzchnię. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 40 minut. a najlepiej do suchego patyczka.

Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika, upuszczamy równolegle z wysokości 50 cm na podłogę - najlepiej na koc, (biszkopt wtedy nam nie opadnie). Wystudzić

Poncz:

Letnią wodę mieszamy z cukrem i sokiem z cytryny.

Krem śmietankowy z serkiem mascarpone:

Mocno schłodzoną kremówkę 30 % ubijamy na sztywno z cukrem pudrem dodając pod koniec ubijania śmietan fix. 1/3 ubitej śmietany łączymy z serkiem mascarpone, a następnie z pozostałą śmietaną.

Wystudzony biszkopt kroimy na trzy blaty.

Składanie tortu:

Spodni blat układamy na paterze, nasączamy ponczem z wody, cukru i soku z cytryny, następnie smarujemy czeko śliwką własnej roboty, nakładamy część śmietany rozsmarowując równomiernie.

Nakładamy drugi blat robimy to samo,nakładamy trzeci ostatni blat, lekko dociskamy.

Cały tort smarujemy pozostałym kremem, boki obsypujemy kolorowym kokosem, górę dekorujemy ubitą śmietaną, różyczkami i listkami z masy cukrowej (swojej roboty) oraz perełkami cukrowymi.

Tort wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Tort dla synowej
Tortownicę o średnicy 26 cm. wykładamy papierem do pieczenia
Tort dla synowej
Białka oddzielamy od żółtek,ubijamy ze szczyptą soli na sztywno
Tort dla synowej
Do masy dodajemy cukier na przemian z żółtkami
Tort dla synowej
Przesiewamy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia,delikatni mieszamy drewnianą łyżką
Tort dla synowej
Ciasto przekładamy do przygotowanej tortownicy i pieczemy 40 minut w 180 stopniach
Tort dla synowej
Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na trzy blaty
Tort dla synowej
Schłodzoną kremówkę 30 % ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fiksem
Tort dla synowej
Ubitą śmietanę łączymy z serkiem mascarpone
Tort dla synowej
Spodni blat układamy na paterze nasączamy i smarujemy czeko śliwką
Tort dla synowej
Następnie nakładamy ubitą śmietanę ,równamy, nakładamy drugi blat robimy to samo,nakładamy trzeci blat
Tort dla synowej
Cały tort smarujemy pozostałym kremem śmietankowym z mascarpone
Tort dla synowej
Tort dekorujemy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki