lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Sernik z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sernik ten jest pysznym ciastem i nie jest trudny w przygotowaniu. Ciasto kruszonkowe bardzo szybko się robi i tak samo jest z masą serową. Polecam!!

Sernik z kruszonką

Składniki:

Sernik z kruszonką

Na ciasto:

  • 3 szkl mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szkl cukru
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny
  • 2 żółtka

Na masę:

  • 2 szkl cukru
  • 4 żółtka
  • 1 margaryna
  • cukier waniliowy
  • 1 kg sera
  • 2 budynie śmietankowe
  • 6 ubitych białek

Sposób przygotowania:

Sernik z kruszonką
Ze wszystkich składników na ciasto zagniatamy kruszonkę. Połowę ciasta wykładamy na spód blachy wyłożonej papierem. Resztę zostawiamy na wierzch.

Masa serowa: Wszystkie składniki miksujemy ze sobą na gładką masę, tak by nie było grudek. Na koniec dodajemy ubitą pianę z szeiściu białek i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na ciasto i posypujemy resztą kruszonki.

Ciasto pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Sernik najlepiej smakuje gdy jest dobrze schłodzony w lodówce.