Sposób przygotowania:
Ciasto czekoladowo - dynioweEtap 1
![Ciasto czekoladowo - dyniowe Ciasto czekoladowo - dyniowe](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasto-czekoladowo-dyniowe-524393.jpg)
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, mielone i tarte przyprawy przesiać do 1 naczynia
Etap 2
![Ciasto czekoladowo - dyniowe Ciasto czekoladowo - dyniowe](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasto-czekoladowo-dyniowe-524394.jpg)
Gorzką czekoladę należy posiekać.
Etap 3
![Ciasto czekoladowo - dyniowe Ciasto czekoladowo - dyniowe](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasto-czekoladowo-dyniowe-524395.jpg)
Masło roztopić i ochłodzić, następnie dodać do niego cukier i jajka, wymieszać.
Etap 4
![Ciasto czekoladowo - dyniowe Ciasto czekoladowo - dyniowe](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasto-czekoladowo-dyniowe-524396.jpg)
Następnie dodać puree z dyni i likier pomarańczowy, wymieszać.
Etap 5
![Ciasto czekoladowo - dyniowe Ciasto czekoladowo - dyniowe](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasto-czekoladowo-dyniowe-524397.jpg)
Mokre składniki wlać do suchych wymieszać dokładnie, na koniec z posiekana czekoladą. Połowę ciasta należy wlać do keksówki, na to wyłożyć pół dżemu śliwkowo-czekoladowego, następnie drugą połowę ciasta i resztę dżemu. Można patyczkiem zrobić w cieście esy floresy. Piec przez ok. 60 minut w 180 stopniach.