SUPERPRZEPIS

Jabłecznik Eli dyniowo orzechowy

  • eli_555
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jabłecznik Eli dyniowo orzechowy

Przygotowałam ciasto jabłkowe z dodatkiem słodkiej dyni kabocha i orzechów włoskich. Do ciasta dodałam cynamon.

Składniki:

Jabłecznik Eli dyniowo orzechowy

ciasto

  • 1.5 szklanki cukru - szklanka 250 ml
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1.5 łyżki cynamonu
  • 5 jajek
  • 1.5 kostki margaryny

pozostałe składniki

  • 3 duże jabłka - około 300 ml pokrojonych
  • 300 ml posiekanych orzechów włoskich
  • 300 ml pokrojonej słodkiej dyni kabocha
  • 3/4 szklanki rodzynek

dodatki

  • cukier puder do posypania ciasta
  • margaryna do wysmarowania formy
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Jabłecznik Eli dyniowo orzechowy

przygotowanie składników

Jabłecznik Eli dyniowo orzechowy
Przygotować wszystkie suche składniki ciasta.

Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. Przygotować cukier.

przygotowanie składników cd

Jabłecznik Eli dyniowo orzechowy
Roztopić i ostudzić margarynę. Wybić jajka do miski.

Margarynę roztopić i ostudzić. Jajka wybijać po jednym do szklanki i wlewać do miski.

przygotowanie składników cd

Jabłecznik Eli dyniowo orzechowy
Przygotować wszystkie dodatkowe składniki.

Obraną dynię i jabłka pokroić w kostkę. Orzechy włoskie posiekać. Przygotować rodzynki.

przygotowanie składników cd

Jabłecznik Eli dyniowo orzechowy
Zasypane cukrem jabłka odstawić na pół godziny.

Pokrojone jabłka zasypać cukrem i odstawić na pół godziny.

przygotowanie ciasta

Jabłecznik Eli dyniowo orzechowy

Do suchych składników dodać jajka, margarynę i wymieszać.

przygotowanie ciasta cd

Jabłecznik Eli dyniowo orzechowy

Do ciasta dodać jabłka, dynię, orzechy i rodzynki. Całość wymieszać. Blachę 38 x 25 wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blachę i wyrównać.

przygotowanie ciasta cd

Jabłecznik Eli dyniowo orzechowy

Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C ( z termoobiegiem 160 stopni ) i piec około 60 minut - do suchego patyczka. Po przestudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego!