Sposób przygotowania:
Jabłecznik Eli dyniowo orzechowyprzygotowanie składników
Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. Przygotować cukier.
przygotowanie składników cd
Margarynę roztopić i ostudzić. Jajka wybijać po jednym do szklanki i wlewać do miski.
przygotowanie składników cd
Obraną dynię i jabłka pokroić w kostkę. Orzechy włoskie posiekać. Przygotować rodzynki.
przygotowanie składników cd
Pokrojone jabłka zasypać cukrem i odstawić na pół godziny.
przygotowanie ciasta
Do suchych składników dodać jajka, margarynę i wymieszać.
przygotowanie ciasta cd
Do ciasta dodać jabłka, dynię, orzechy i rodzynki. Całość wymieszać. Blachę 38 x 25 wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blachę i wyrównać.
przygotowanie ciasta cd
Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C ( z termoobiegiem 160 stopni ) i piec około 60 minut - do suchego patyczka. Po przestudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego!