Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Sernik z malinami 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Słodkie i orzeźwiające ciasto idealne na letnie dni, tym bardziej, że owoce można zmieniać w zależności od upodobań i dostępności.

Sernik z malinami 3 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z malinami 3

 

  • 500 g malin;
  • Ciasto:
  • 200 g twarogu;
  • 6 łyżek oleju;
  • 50 g cukru;
  • 2 łyżeczki skórki z cytryny;
  • 1 jajko;
  • 300 g mąki;
  • 1 mały proszek do pieczenia;
  • Masa serowa:
  • 3 jajka;
  • 250 g twarogu;
  • 500 g serka waniliowego;
  • 40 g mąki ziemniaczanej;
  • 200 g cukru;
  • 2 łyżeczki skórki z cytryny;
  • Sok z ½ cytryny;
  • Dekoracja:
  • Cukier puder;
  • 2 łyżki uprażonych płatków migdałowych;

 

Sposób przygotowania:

Sernik z malinami 3
Ciasto: twaróg, olej, cukier, skórkę z cytryny, jajko i mleko wymieszać w misce. Dodać przesianą mąkę z proszkiem. Zagnieść ciasto i położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Masa serowa: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Serek waniliowy wymieszać z twarogiem, cukrem, sokiem i skórką z cytryny, żółtkami i mąką ziemniaczaną. Dodać pianę z białek i ostrożnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na ciasto i wyrównać. Przebrane maliny wysypać równomiernie na masę serową. Piec w temperaturze 175 stopni C przez ok. 50 min. Wystudzone ciasto posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi i cukrem pudrem.
Sernik z malinami 3
Składniki ciasta wymieszać, dodać mąkę i dokładnie zagnieść ciasto.
Sernik z malinami 3
Do masy serowej ostrożnie domiesać pianę z białek.
Sernik z malinami 3
Masę serową wyłożyć na rozwałkowane ciasto.
Sernik z malinami 3
Przebrane maliny równomiernie rozsypać na masie serowej.