SUPERPRZEPIS

Sernik marcepanowy

  • 8
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 17
Sernik marcepanowy Więcej zdjęć (5)

Delikatny sernik na migdałowym spodzie z aromatyczna masą marcepanową, całość komponuje się znakomicie, polecam na wszelkie rodzinne okazje.

Składniki:

Sernik marcepanowy

 

 

  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu mielonego
  • 6 jaj
  • ¾ szklanki cukru
  • 50 g masy marcepanowej-z lodówki
  • 1 budyń śmietankowy
  • 50 g masła
  • 150 ml śmietanki kremowej 30%
  • 100 ml mleka

 

  • Polewa marcepanowa:
  • 150 g masy marcepanowej
  • 200 ml śmietanki kremowej 30%
  • prażone płatki migdałowe do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Sernik marcepanowy
Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną cukrem oraz proszkiem do pieczenia, dodać zmielone migdały, żółtka jaj oraz śmietanę i zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 20 minut do lodówki lub zamrażarki.Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, docisnąć ręką do dna wyłożonej pergaminem tortownicy o śr 26 cm. Masa: Zmielony twaróg zmiksować z jajkami oraz cukrem i masłem, wlać śmietankę oraz budyń rozpuszczony w mleku, dobrze schłodzony marcepan zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do masy, delikatnie wymieszać, wylać na kruchy spód. Wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec 20 minut po czym temp zmniejszyć do 160*c i piec jeszcze 30 minut, studzić przy uchylonych drzwiczkach. Polewa: Marcepan rozdrobnić przełożyć do rondelka i na małym ogniu rozpuścić. Wlać śmietankę mieszać do momentu aż powstanie jednolita gęsta polewa.Po zdjęciu z palnika, wylać na zimny sernik rozprowadzić łopatką Udekorować prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Sernik marcepanowy
kruche ciasto schłodzone ścieramy na tarce
Sernik marcepanowy
masę serową ubijamy na jednolitą gładką masę
Sernik marcepanowy
do masy dodajemy starty schłodzony marcepan
Sernik marcepanowy
wylewamy sernik do formy i pieczemy zimny smarujemy polewą