Sposób przygotowania:
Sernik z masłem orzechowym i czekoladąOrzeszki:
Orzeszki warto podprażyć na suchej patelni.
Spód:
Ciastka zmiksować z uprzednio rozpuszczonym masłem lub margaryną, kawałkami czekolady i orzeszkami, a następnie wklepać w dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Masa serowa:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować i przełożyć na ciasteczkowo-orzechowy spód.
Pieczenie:
Na spodzie piekarnika należy wstawić blachę lub naczynie żaroodporne z wodą.
Wyżej wstawić ciasto.
Sernik piec około 50-60 minut w 170 stopniach, do momentu uzyskania sprężystego wierzchu.
Wierzch:
Śmietanę, czekoladę i cukier przełożyć do niewielkiego rondelka i mieszając lekko podgrzewać - do momentu roztopienia i połączenia się wszystkich składników.
Polewę natychmiast zdjąć z palnika i delikatnie rozsmarować na upieczonym cieście.
Sernik ponownie wstawić do piekarnika na dodatkowe 10 minut.
Studzenie:
Ciasto należy ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piecyka, a potem wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).
gusia1000