Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1047]

Sernik z masłem orzechowym i czekoladą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 260
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto jest rewelacyjne - delikatne i kremowe. Nie trzeba być fanem fistaszków, aby polubić czekoladowy, lekko słony i orzechowy smak sernika.

Sernik z masłem orzechowym i czekoladą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik z masłem orzechowym i czekoladą

Tortownica średnicy 18-20 cm, spód:

  • 100 g kruchych ciasteczek/herbatników
  • 25 g masła/margaryny
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 25 g solonych orzeszków

Masa serowa:

  • 500 g mielonego twarogu
  • 150 g masła orzechowego
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka śmietany 18% (czubata)

Wierzch:

  • 110 g śmietany 18%
  • 30 g gorzkiej czekolady (może być mleczna)
  • 10 g cukru

Sposób przygotowania:

Sernik z masłem orzechowym i czekoladą

Orzeszki:

Sernik z masłem orzechowym i czekoladą
Prażone orzeszki sprawią, że spód będzie smaczniejszy.

Orzeszki warto podprażyć na suchej patelni.

Spód:

Sernik z masłem orzechowym i czekoladą
Całość powinna mieć konsystencję mokrego piasku.

Ciastka zmiksować z uprzednio rozpuszczonym masłem lub margaryną, kawałkami czekolady i orzeszkami, a następnie wklepać w dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Masa serowa:

Sernik z masłem orzechowym i czekoladą
Masy nie należy zbyt długo mieszać, aby nie była niepotrzebnie napowietrzona.

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować i przełożyć na ciasteczkowo-orzechowy spód.

Pieczenie:

Sernik z masłem orzechowym i czekoladą
Sernik pieczony z parą będzie równy, nie opadnie i nie popęka.

Na spodzie piekarnika należy wstawić blachę lub naczynie żaroodporne z wodą.
Wyżej wstawić ciasto.

Sernik piec około 50-60 minut w 170 stopniach, do momentu uzyskania sprężystego wierzchu.

Wierzch:

Sernik z masłem orzechowym i czekoladą
Polewa powinna być dosyć gęsta.

Śmietanę, czekoladę i cukier przełożyć do niewielkiego rondelka i mieszając lekko podgrzewać - do momentu roztopienia i połączenia się wszystkich składników.

Polewę natychmiast zdjąć z palnika i delikatnie rozsmarować na upieczonym cieście.

Sernik ponownie wstawić do piekarnika na dodatkowe 10 minut.

Studzenie:

Sernik z masłem orzechowym i czekoladą
Ostudzony sernik należy schłodzić w lodówce.

Ciasto należy ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piecyka, a potem wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).

Tagi:

ciasto sernik