Sposób przygotowania:
Sernik z masłem orzechowym
Składniki potrzebne do przygotowania sernika wyciągnij wcześniej, aby miały temperaturę pokojową.
Przygotowanie spodu - czekoladę i masło rozdrobnij, włóż do miski i umieść nad kąpielą wodną. Kiedy składniki się roztopią wymieszaj je i odstaw do ostudzenia, po czym dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i wlej ciasto do formy o średnicy 21 cm. Piecz ok. 15 minut w 180 st. Spód należy ostudzić.
Przygotowanie masy serowej – wszystkie składniki szybko zmiksuj na jednolitą masę, tylko do połączenia się składników. Wyłóż ją na wystudzony spód, piecz ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 st. Po upieczeniu pozostaw w uchylonym piekarniku, do całkowitego ostudzenia.
Dekoracja – gotowy sernik posyp posiekanymi orzeszkami. Aby przygotować karmel cukier i wodę zacznij podgrzewać na średnim ogniu, do czasu aż zacznie się karmelizować i uzyska złotą barwę, następnie zestaw go z ognia i stopniowo dodawaj śmietanę ciągle mieszając.
Sos należy przelać do oddzielnego naczynia, lekko wystudzić, dopiero wtedy możemy nim polać sernik. Sernik dodatkowo posyp gruboziarnistą solą. Ciasto przechowuj w lodówce.
Przygotowanie spodu - czekoladę i masło rozdrobnij, włóż do miski i umieść nad kąpielą wodną. Kiedy składniki się roztopią wymieszaj je i odstaw do ostudzenia, po czym dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i wlej ciasto do formy o średnicy 21 cm. Piecz ok. 15 minut w 180 st. Spód należy ostudzić.
Przygotowanie masy serowej – wszystkie składniki szybko zmiksuj na jednolitą masę, tylko do połączenia się składników. Wyłóż ją na wystudzony spód, piecz ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 st. Po upieczeniu pozostaw w uchylonym piekarniku, do całkowitego ostudzenia.
Dekoracja – gotowy sernik posyp posiekanymi orzeszkami. Aby przygotować karmel cukier i wodę zacznij podgrzewać na średnim ogniu, do czasu aż zacznie się karmelizować i uzyska złotą barwę, następnie zestaw go z ognia i stopniowo dodawaj śmietanę ciągle mieszając.
Sos należy przelać do oddzielnego naczynia, lekko wystudzić, dopiero wtedy możemy nim polać sernik. Sernik dodatkowo posyp gruboziarnistą solą. Ciasto przechowuj w lodówce.
AZgotuj