Ada / Pora coś zjeść

Ada / Pora coś zjeść

Szef Kuchni
[Przepisów: 9]

Sernik z masłem orzechowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sernik idealny. Czekolada, karmel, sól, orzeszki ziemne. Słodki, rozpływający się w ustach. Świetnie smakuje kiedy jest mocno schłodzony.

Sernik z masłem orzechowym

Składniki:

Sernik z masłem orzechowym

Spód

Masa serowa

Karmel i dekoracja

  • 150 g cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki
  • posiekane orzeszki ziemne
  • gruboziarnista sól

Sposób przygotowania:

Sernik z masłem orzechowym
Składniki potrzebne do przygotowania sernika wyciągnij wcześniej, aby miały temperaturę pokojową.

Przygotowanie spodu - czekoladę i masło rozdrobnij, włóż do miski i umieść nad kąpielą wodną. Kiedy składniki się roztopią wymieszaj je i odstaw do ostudzenia, po czym dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i wlej ciasto do formy o średnicy 21 cm. Piecz ok. 15 minut w 180 st. Spód należy ostudzić.

Przygotowanie masy serowej – wszystkie składniki szybko zmiksuj na jednolitą masę, tylko do połączenia się składników. Wyłóż ją na wystudzony spód, piecz ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 st. Po upieczeniu pozostaw w uchylonym piekarniku, do całkowitego ostudzenia.

Dekoracja – gotowy sernik posyp posiekanymi orzeszkami. Aby przygotować karmel cukier i wodę zacznij podgrzewać na średnim ogniu, do czasu aż zacznie się karmelizować i uzyska złotą barwę, następnie zestaw go z ognia i stopniowo dodawaj śmietanę ciągle mieszając.

Sos należy przelać do oddzielnego naczynia, lekko wystudzić, dopiero wtedy możemy nim polać sernik. Sernik dodatkowo posyp gruboziarnistą solą. Ciasto przechowuj w lodówce. 

Tagi:

sernik ciasto