bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Sernik z mlekiem i wiórkami kokosowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ten sernik bardzo często gości w moim domu, domownicy wręcz go uwielbiają. Jest bardzo puszysty i wilgotny, dzięki czemu długo zachowuje świeżość.

Sernik z mlekiem i wiórkami kokosowymi

Składniki:

Sernik z mlekiem i wiórkami kokosowymi

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko (białko do piany)
  • 100 gram masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1 kilogram tłustego sera białego
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 4 żółtka(białka do piany)
  • sok z połowy cytryny
  • Dodatkowo:
  • 5 białek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 50 gram wiórek kokosowych
  • Forma 25x40 cm.

Sposób przygotowania:

Sernik z mlekiem i wiórkami kokosowymi
Do miski wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło, cukier, żółtko oraz jajko. Zagniatamy ciasto, wylepiamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Ser mielimy trzykrotnie, żółtka ucieramy z cukrem, ucierając stopniowo dodajemy zmielony ser, wlewamy olej oraz mleko, miksujemy, na końcu dodajemy sok z cytryny oraz skórkę pomarańczową.

Masę wylewamy na cieście, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Z białek bijamy pianę , ucierając dodajemy cukier, masę wykładamy na gorący sernik, wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi.

Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut, wierch powinien być lekko zrumieniony.  

Tagi:

ciasto sernik