Sposób przygotowania:
Sernik z brzoskwiniami i pianką wg Reniz
Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, posiekać. Następnie wsypać cukier puder, utarte na tarce gotowane żółtka, dodać aromat, surowe żółtko i zagnieść ciasto. 1/3 ciasta odłożyć do zamrażalki a pozostałe zawinąć w folię i odłożyć na 1/2 godz do lodówki. Z mleka i proszku budyniowego ugotować budyń, ostudzić. Ser przemielić w maszynce, włożyć do miski, dodać żółtka, cukier puder, aromat, śmietanę i utrzeć na krem. Ucierając dodawać stopniowo zimny budyń. Następnie ciasto z lodówki wyjąć i rozwałkować, ułożyć w przygotowanej formie. Na ciasto wyłożyć masę serową, ułożyć pokrojone brzoskwinie. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, wyłożyć na brzoskwinie, posypać utartym na tarce ciastem z zamrażalki. Ciasto wstawić do piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 1 godziny.
marietta