Sposób przygotowania:
Sernik z mlekiem zagęszczonym
Herbatniki miksujemy i łączymy z roztopionym masłem. Boki tortownicy smarujemy, a dół wykładamy papierem do pieczeni. Wykładamy herbatniki i bardzo mocno ubijamy, dociskamy masę ( można podpiec dół przez 10 minut w temperaturze 180 st).Ser mielimy w maszynce do mięsa (można dwa razy- ja ominęłam)Dodajemy do niego żółtka, mleko zagęszczone, zwykłe mleko, olej, cukier puder i waniliowy.Całość mieszamy do całkowitego połączenia składników, po czym dodajemy proszek budyniowy i dalej miksujemy składniki aż powstanie jednolita, gładkia masa. Dodajemy ubite na sztywną pianę białka i delikatnie, ale dokładnie mieszamy z masa serową.Całość przelewamy do tortownicy i pieczemy sernik przez około 30 minut w temperaturze 170stopni.4 białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy cukier i dalej ubijamy aż do rozpuszczenia cukru. Na koniec dodajemy kokos i bardzo delikatnie już ręcznie mieszamy do połączenia składników. Bezę wykładamy na ciasto i pieczemy kolejne 30 minut. Po upieczeniu trzymamy w zamkniętym piekarniku przez około 30-40 minut, po czym lekko uchylamy drzwiczki i pozostawiamy ciasto do całkowitego przestygnięcia.Wystudzony sernik chłodzimy w lodówce przez przynajmniej 5-6 godzin, a najlepiej całą noc.
Ela Dz
reanja
Dzięki Eluś:)