kleopatra1982

kleopatra1982

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 33]

Sernik z morelami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo prosty i szybki przepis na sernik z morelami na kruchym cieście , który u mnie znika w mik.

Sernik z morelami

Składniki:

Sernik z morelami

na ciasto

  • 40 dag mąki
  • 4 żółtka jaj
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 kostka masła
  • sól szczypta
  • masło do posmarowania blaszki

masa serowa

  • 1 kg sera białego
  • 20 dag cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 6 jaj
  • cukier puder do posypania ciasta
  • morele 50 dag

Sposób przygotowania:

Sernik z morelami
Mąkę połączyć z cukrem pudrem i solą. Następnie dodać schłodzone masło. Dodać żółtka i wyrobić ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę by je schłodzić. W między czasie przygotować masę serową.

Ser dwa razy przemielić przez maszynkę. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka dodać do sera. Następnie do sera dodać cukier waniliowy i cukier.Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli. Całość razem delikatnie połączyć.

Morele obrać ze skórki, wyjąć pestki i pokroić na małe kawałki.

Foremkę wysmarować masłem. Wyjęte z lodówki kruche ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować. Wyłożyć jedną połową ciasta na formę i wstawić do piekarnika na 10 minut w temperaturze 200 stopni.

Masę serową wymieszać z morelami i wylać ją na podpieczone ciasto. Następnie na ser położyć resztę ciasta.

Piec godzinę w temperaturze 180 stopni. Gdy wierzch sernika mocno się przypiekł przykryć go folią aluminiową.

Gdy sernik wystygnie posypać go cukrem pudrem.

Tagi:

sernik ciasto