Sposób przygotowania:
Sernik z morelami
Mąkę połączyć z cukrem pudrem i solą. Następnie dodać schłodzone masło. Dodać żółtka i wyrobić ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę by je schłodzić. W między czasie przygotować masę serową.
Ser dwa razy przemielić przez maszynkę. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka dodać do sera. Następnie do sera dodać cukier waniliowy i cukier.Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli. Całość razem delikatnie połączyć.
Morele obrać ze skórki, wyjąć pestki i pokroić na małe kawałki.
Foremkę wysmarować masłem. Wyjęte z lodówki kruche ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować. Wyłożyć jedną połową ciasta na formę i wstawić do piekarnika na 10 minut w temperaturze 200 stopni.
Masę serową wymieszać z morelami i wylać ją na podpieczone ciasto. Następnie na ser położyć resztę ciasta.
Piec godzinę w temperaturze 180 stopni. Gdy wierzch sernika mocno się przypiekł przykryć go folią aluminiową.
Gdy sernik wystygnie posypać go cukrem pudrem.
Ser dwa razy przemielić przez maszynkę. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka dodać do sera. Następnie do sera dodać cukier waniliowy i cukier.Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli. Całość razem delikatnie połączyć.
Morele obrać ze skórki, wyjąć pestki i pokroić na małe kawałki.
Foremkę wysmarować masłem. Wyjęte z lodówki kruche ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować. Wyłożyć jedną połową ciasta na formę i wstawić do piekarnika na 10 minut w temperaturze 200 stopni.
Masę serową wymieszać z morelami i wylać ją na podpieczone ciasto. Następnie na ser położyć resztę ciasta.
Piec godzinę w temperaturze 180 stopni. Gdy wierzch sernika mocno się przypiekł przykryć go folią aluminiową.
Gdy sernik wystygnie posypać go cukrem pudrem.