jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Sernik z morelami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

wyjątkowe ciasto w smaku i aromacie z owocami

Sernik z morelami i kruszonką

Składniki:

Sernik z morelami i kruszonką

 

Sposób przygotowania:

Sernik z morelami i kruszonką
CIASTO:

W misce przesiać mąkę, drożdże rozpuścić w mleku,wlać je w wgłębienie zrobione w mące.

Rozczyn przysypać mąką i pozostawić pod przykryciem na 15 minut, by wyrósł. roztopione masło wymieszać zcukrem, jajkiem i solą.

Kiedy na powierzchni rozczynu pojawią sie pękniecia dodać roztopione masło z dodatkami i wszystko razem wyrobić na gładkie ciasto.

Pozostawić je na 15-20 do wyrośniecia.

SER:

Morele odsączyć. Formę natłuścić i wyłożyć rozwałkowanym ciastem, uformować brzeg ciasta.

Ser utrzeć z jajkami, cukrem, skórką otartą z cytryny i mąką ziemniaczaną. Masę rozsmarować na spodzie ciasta,na wierzchu ułożyć połówki moreli, wypukłą stroną do góry.

KRUSZONKA:

Mąkę przesiać do miski, zmieszać z roztopionym masłem, cukrem i cynamonem.

Z powstałej masy zrobić kulę.

Kruszonką pokryć ciasto i całość zostawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 70 minut w temp. 200 stop.C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.