Sposób przygotowania:
Sernik z morelami i kruszonką
CIASTO:
W misce przesiać mąkę, drożdże rozpuścić w mleku,wlać je w wgłębienie zrobione w mące.
Rozczyn przysypać mąką i pozostawić pod przykryciem na 15 minut, by wyrósł. roztopione masło wymieszać zcukrem, jajkiem i solą.
Kiedy na powierzchni rozczynu pojawią sie pękniecia dodać roztopione masło z dodatkami i wszystko razem wyrobić na gładkie ciasto.
Pozostawić je na 15-20 do wyrośniecia.
SER:
Morele odsączyć. Formę natłuścić i wyłożyć rozwałkowanym ciastem, uformować brzeg ciasta.
Ser utrzeć z jajkami, cukrem, skórką otartą z cytryny i mąką ziemniaczaną. Masę rozsmarować na spodzie ciasta,na wierzchu ułożyć połówki moreli, wypukłą stroną do góry.
KRUSZONKA:
Mąkę przesiać do miski, zmieszać z roztopionym masłem, cukrem i cynamonem.
Z powstałej masy zrobić kulę.
Kruszonką pokryć ciasto i całość zostawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 70 minut w temp. 200 stop.C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
W misce przesiać mąkę, drożdże rozpuścić w mleku,wlać je w wgłębienie zrobione w mące.
Rozczyn przysypać mąką i pozostawić pod przykryciem na 15 minut, by wyrósł. roztopione masło wymieszać zcukrem, jajkiem i solą.
Kiedy na powierzchni rozczynu pojawią sie pękniecia dodać roztopione masło z dodatkami i wszystko razem wyrobić na gładkie ciasto.
Pozostawić je na 15-20 do wyrośniecia.
SER:
Morele odsączyć. Formę natłuścić i wyłożyć rozwałkowanym ciastem, uformować brzeg ciasta.
Ser utrzeć z jajkami, cukrem, skórką otartą z cytryny i mąką ziemniaczaną. Masę rozsmarować na spodzie ciasta,na wierzchu ułożyć połówki moreli, wypukłą stroną do góry.
KRUSZONKA:
Mąkę przesiać do miski, zmieszać z roztopionym masłem, cukrem i cynamonem.
Z powstałej masy zrobić kulę.
Kruszonką pokryć ciasto i całość zostawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 70 minut w temp. 200 stop.C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.