Sposób przygotowania:
Sernik z karmelizowanymi morelami
Ciasto kruche;na stolnicę wysypać mąkę dodać żółtko,pokrojoną na kawałki margarynę,cukier,śmietanę i wszystko razem zagnieść.Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia .Ciastem wyłożyć dno oraz boki tortownicy na wys 3cm.Nakłuć widelcem i włożyć do lodówki. Masa serowa;do miski przełożyć ser,rozmieszać.Dodać cukier,żółtka,proszek budyniowy,esencję waniliową i wymieszać do połączenia się składników.Na końcu dodać ubite białka i powoli wymieszać.Na kruche ciasto wyłożyć połowę masy serowej,karmelizowane morele skórką do dołu,resztę masy serowej i na górę ułożyć kilka połówek moreli.Piec w 160 st około 1 godziny,przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Karmelizowane morele;na patelnie wysypać cukier dodać wodę i podgrzać do roztopienia się cukru a następnie dodać połówki moreli.Karmelizować po 2 min z każdej strony.Wyjąć morele do ostudzenia a powstały syrop pozostawić do polania sernika.
mela25