alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Książka Kucharska: Morelowy zawrót głowy

Sernik z karmelizowanymi morelami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny sernik z morelami.

Sernik z karmelizowanymi morelami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z karmelizowanymi morelami

 

  • Ciasto kruche
  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g margaryny zimnej
  • 60 g cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany kwaśnej
  • Masa serowa
  • 0,5 kg twarożku waniliowego z wiaderka
  • 2 duże jajka
  • 70 g cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 300 g świeżych moreli
  • cukier 3 łyżki
  • 3 łyżki wody

 

Sposób przygotowania:

Sernik z karmelizowanymi morelami
Ciasto kruche;na stolnicę wysypać mąkę dodać żółtko,pokrojoną na kawałki margarynę,cukier,śmietanę i wszystko razem zagnieść.Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia .Ciastem wyłożyć dno oraz boki tortownicy na wys 3cm.Nakłuć widelcem i włożyć do lodówki. Masa serowa;do miski przełożyć ser,rozmieszać.Dodać cukier,żółtka,proszek budyniowy,esencję waniliową i wymieszać do połączenia się składników.Na końcu dodać ubite białka i powoli wymieszać.Na kruche ciasto wyłożyć połowę masy serowej,karmelizowane morele skórką do dołu,resztę masy serowej i na górę ułożyć kilka połówek moreli.Piec w 160 st około 1 godziny,przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Karmelizowane morele;na patelnie wysypać cukier dodać wodę i podgrzać do roztopienia się cukru a następnie dodać połówki moreli.Karmelizować po 2 min z każdej strony.Wyjąć morele do ostudzenia a powstały syrop pozostawić do polania sernika.
Sernik z karmelizowanymi morelami
Morele z każdej strony karmelizować po 2 min.
Sernik z karmelizowanymi morelami
Boki i dno tortownicy wyłożyć ciastem i nakłóć widelcem.
Sernik z karmelizowanymi morelami
Do masy serowej dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką.
Sernik z karmelizowanymi morelami
Morele ułożyć na masie serowej skórką do dołu.