SUPERPRZEPIS

Sernik z musem morelowym

  • 4
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Sernik z musem morelowym Więcej zdjęć (5)

Rewelacyjny sernik ), aksamitny, rozpływający się w ustach z dodatkiem musu ze świeżych, pachnących moreli, które ponoć już pomału się kończą.

Składniki:

Sernik z musem morelowym

 

Sposób przygotowania:

Sernik z musem morelowym
Masło rozpuszczamy w mikrofalówce lub na patelni. Odstawiamy do przestygnięcia. Herbatniki kruszymy za pomocą tłuczka lub wałka na drobny pył. Do rozkruszonych herbatników wlewamy przestudzone rozpuszczone masło i dokładnie wszystko razem mieszamy. Powstałą masą wykładamy małą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy ją Na 30 minut do lodówki.

Morela pozbawiamy pestki i skorki, blendujemy je, przekładamy do rondelka, wsypujemy 1-2 łyżki cukru i gotujemy je około 15 minut. Morele mają mieć konsystencję gęstego syropu. Odstawiamy je do wystygnięcia. Jajka wbijamy do miski, dodajemy do nich cukier i ubijamy je mikserem na puszystą masę (około 4 minut ). Do ubitych jajkiem dodajemy śmietanę, ser i mąkę ziemniaczaną i za pomocą miksera łączmy wszystkie składniki.

Ciasto wyjmujemy z lodówki wylewamy na nie masę serową a na wierzchu masy robimy za pomocą łyżki i wykałaczki wzorki z musu morelowego. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy je 45 minut.

UWAGA! Aby ciasto było wilgotne, rosło równo i nie pękało, należy pod spód kratki na której piecze się sernik włożyć blachę wypełnioną wrzątkiem – unosząca się podczas pieczenia para nada sernikowi odpowiednią wilgotność. Upieczony sernik wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Najlepiej smakuje mocno schłodzony, smacznego ; ) 
Sernik z musem morelowym
Przygotowanie na patelni musu morelowego do ciasta
Sernik z musem morelowym
Spód sernika z pokruszonych herbatników i masła
Sernik z musem morelowym
Masa serowa wylana na spód z herbatników
Sernik z musem morelowym
Sernik z musem morelowym przed wstawieniem do piekarnika

Tagi:

sernik ciasto