Sposób przygotowania:
Sernik z musem morelowym
Masło rozpuszczamy w mikrofalówce lub na patelni. Odstawiamy do przestygnięcia. Herbatniki kruszymy za pomocą tłuczka lub wałka na drobny pył. Do rozkruszonych herbatników wlewamy przestudzone rozpuszczone masło i dokładnie wszystko razem mieszamy. Powstałą masą wykładamy małą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy ją Na 30 minut do lodówki.
Morela pozbawiamy pestki i skorki, blendujemy je, przekładamy do rondelka, wsypujemy 1-2 łyżki cukru i gotujemy je około 15 minut. Morele mają mieć konsystencję gęstego syropu. Odstawiamy je do wystygnięcia. Jajka wbijamy do miski, dodajemy do nich cukier i ubijamy je mikserem na puszystą masę (około 4 minut ). Do ubitych jajkiem dodajemy śmietanę, ser i mąkę ziemniaczaną i za pomocą miksera łączmy wszystkie składniki.
Ciasto wyjmujemy z lodówki wylewamy na nie masę serową a na wierzchu masy robimy za pomocą łyżki i wykałaczki wzorki z musu morelowego. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy je 45 minut.
UWAGA! Aby ciasto było wilgotne, rosło równo i nie pękało, należy pod spód kratki na której piecze się sernik włożyć blachę wypełnioną wrzątkiem – unosząca się podczas pieczenia para nada sernikowi odpowiednią wilgotność. Upieczony sernik wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Najlepiej smakuje mocno schłodzony, smacznego ; )
Morela pozbawiamy pestki i skorki, blendujemy je, przekładamy do rondelka, wsypujemy 1-2 łyżki cukru i gotujemy je około 15 minut. Morele mają mieć konsystencję gęstego syropu. Odstawiamy je do wystygnięcia. Jajka wbijamy do miski, dodajemy do nich cukier i ubijamy je mikserem na puszystą masę (około 4 minut ). Do ubitych jajkiem dodajemy śmietanę, ser i mąkę ziemniaczaną i za pomocą miksera łączmy wszystkie składniki.
Ciasto wyjmujemy z lodówki wylewamy na nie masę serową a na wierzchu masy robimy za pomocą łyżki i wykałaczki wzorki z musu morelowego. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy je 45 minut.
UWAGA! Aby ciasto było wilgotne, rosło równo i nie pękało, należy pod spód kratki na której piecze się sernik włożyć blachę wypełnioną wrzątkiem – unosząca się podczas pieczenia para nada sernikowi odpowiednią wilgotność. Upieczony sernik wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Najlepiej smakuje mocno schłodzony, smacznego ; )
zosiani
LauraLaura
Igraszki Losu
LauraLaura napisał(a):
Igraszki Losu
zosiani napisał(a):