SUPERPRZEPIS

Sernik z musem truskawkowym i arbuzem

  • 1
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15
Sernik z musem truskawkowym i arbuzem Więcej zdjęć (3)

Sernik na zimno z musem truskawkowym w formie galaretki i kawałkami soczystego arbuza. Schłodzony idealnie sprawdza się w upalne dni.

Składniki:

Sernik z musem truskawkowym i arbuzem

MASA SERNIKOWA:

  • 500 g twarogu zmielonego
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 2 galaretki kiwi lub agrestowe
  • 1 szklanka wody

MUS TRUSKAWKOWY:

  • 500 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 szklanka wody

DODATKOWO:

Sposób przygotowania:

Sernik z musem truskawkowym i arbuzem

MUS TRUSKAWKOWY:

Sernik z musem truskawkowym i arbuzem
Do zmiksowanych truskawek wlać rozpuszczone galaretki.

Galaretki rozpuścić w podanej ilości wody. Delikatnie podgrzałam na małym ogniu, gdyż ciężko się rozpuszczały. Truskawki zmiksować i połączyć z galaretkami. Część galaretki wylać na dno formy o średnicy 22 cm i wstawić do lodówki, a resztę odstawić w ciepłe miejsce.

ETAP 2:

Sernik z musem truskawkowym i arbuzem
Na końcu do masy sernikowej wmieszać delikatnie ubitą kremówkę.

Zielone galaretki rozpuścić podobnie jak czerwone (truskawkowe). Twaróg zmiksować i połączyć z galaretkami. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę sernikową (odłożyłam 1 łyżkę do dekoracji).

ETAP 3:

Sernik z musem truskawkowym i arbuzem

Arbuza pokroić w kostkę odsączając sok. Kiedy warstwa truskawkowa stężeje, wylać część masy sernikowej. Układać kawałki arbuza zalewając tężącą masą. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

ETAP 4:

Sernik z musem truskawkowym i arbuzem

Na stężałą masę sernikową wylać pozostały mus truskawkowy. U mnie nie stężał, ale gdyby się tak stało to należy go delikatnie podgrzać na małym ogniu. Po wyjęciu z formy ozdobić rozetkami z bitej śmietany. Przechowywać w lodówce. Smacznego :)

Tagi:

ciasto sernik