pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Sernik z musem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

do musu można również wykorzystać truskawki mrożone

Sernik z musem truskawkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z musem truskawkowym

 

  • 0,5 kg twarogu mielonego
  • 300 ml kremówki
  • 75g cukru pudru
  • 500g truskawek
  • 50 g cukru
  • 20 dag żelatyny
  • 200 g herbatników
  • 150 g masła

 

Sposób przygotowania:

Sernik z musem truskawkowym
Herbatniki rozkruszyć i połączyć z roztopionym i ostudzonym masłem. Masę wyłożyć na spód tortownicy i włożyć do lodówki. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania cukier puder. Twaróg śmietankowy rozmieszać mikserem około 1 minuty następnie dodawać do twarogu ubitą śmietanę i ponownie wymieszać. 10 dag żelatyny rozpuścić w ciepłej wodzie i gdy ostygnie dodać do masy serowej. Dokładnie wymieszać mikserem. Masę wylać do tortownicy i włożyć do lodówki. Truskawki umyć, obrać z szypułek i rozdusić widelcem, dodać cukru pudru do smaku. Drugie 10 g żelatyny rozpuścić w ciepłej wodzie i podobnie jak przy masie serowej, gdy ostygnie dodać ją do truskawek, dokładnie wymieszać i wylać na masę serową. Do musu truskawkowego zamiast żelatyny można użyć galaretki truskawkowej rozpuszczonej w mniejszej ilości wody, wtedy nie ma konieczności dodawania cukru do musu. Całość włożyć do lodówki na 2 godziny.
Sernik z musem truskawkowym
Rozkruszone herbatniki łączymy z roztopionym masłem
Sernik z musem truskawkowym
Truskawki dusimy i łączymy z cukrem pudrem
Sernik z musem truskawkowym
Kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru na sztywno
Sernik z musem truskawkowym
Kolejne warstwy ciasta wylewamy i ciasto wstawiamy do lodówki

Tagi:

ciasto sernik