ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Sernik z nutą alkoholu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Oczywiście ten serniczek jest tylko dla dorosłych. Smakuje wyśmienicie w połączeniu z wiśniami z nalewki.

Sernik z nutą alkoholu

Składniki:

Sernik z nutą alkoholu

 

  • 1 kg sera ( wiaderko )
  • 8 jajek
  • 2 budynie śmietankowe
  • 8 łyżek kopiatych cukru
  • 100 g margaryny Kasia

 

  • masło do wysmarowania formy

 

  • słoik wiśni z nalewki ( ok 1/2 l )
  • 100 ml nalewki wiśniowej
  • kisiel wiśniowy

Sposób przygotowania:

Sernik z nutą alkoholu

ETAP 1:

Białka oddzielić od żółtek.

Z żółtek i cukru zrobić kogiel - mogiel. Dodawać porcjami ser i w dalszym ciągu mieszać.

Dodać budynie w proszki i rozpuszczony wcześniej tłuszcz.

Białka ubić na sztywną pianę.

Delikatnie połączyć masę z pianą z białek. Dodać część wiśni. Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy.

Pieczenie 75 min - 170 stopni. Sernik studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ja wciskam rękawicę kuchenną w drzwiczki.

Kisiel - 300 ml wody zagotować. Proszek wymieszać w 100 ml wody i 100 ml nalewki wiśniowej. Wlać do gotującej się wody.

Mieszać, aż masa zgęstnieje. Po przestudzeniu dodać resztę wiśni z nalewki. Kisiel z wiśniami wylać na sernik.

Wstawić do lodówki dla schłodzenia. Smacznego.


Tagi:

sernik ciasto