Sposób przygotowania:
Sernik z nutą alkoholuETAP 1:
Białka oddzielić od żółtek.
Z żółtek i cukru zrobić kogiel - mogiel. Dodawać porcjami ser i w dalszym ciągu mieszać.
Dodać budynie w proszki i rozpuszczony wcześniej tłuszcz.
Białka ubić na sztywną pianę.
Delikatnie połączyć masę z pianą z białek. Dodać część wiśni. Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy.
Pieczenie 75 min - 170 stopni. Sernik studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ja wciskam rękawicę kuchenną w drzwiczki.
Kisiel - 300 ml wody zagotować. Proszek wymieszać w 100 ml wody i 100 ml nalewki wiśniowej. Wlać do gotującej się wody.
Mieszać, aż masa zgęstnieje. Po przestudzeniu dodać resztę wiśni z nalewki. Kisiel z wiśniami wylać na sernik.
Wstawić do lodówki dla schłodzenia. Smacznego.