jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Melba

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kremowy sernik waniliowo-czekoladowy z dodatkiem bakalii i czekolady oblany galaretką;)

Melba

Składniki:

Melba

 

  • 1 litr pełnego mleka
  • 1 kwaśna śmietana
  • 4 jaja
  • 1 szkl cukru pudru
  • 1 kostka masła
  • sok z 1 cytryny
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 10 dag rodzynek
  • pół kostki mlecznej czekolady
  • 1 dowolna galaretka
  • 1 puszka owoców(np. brzoskwinie)
  • 1 paczka okrągłych biszkoptów
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka kakao
  • 1 kieliszek alkoholu
  • kilka łyżek mleka do nasączenia

 

 

Sposób przygotowania:

Melba
Mleko wlać do garnka i zagotować. Na gotujące mleko wlać rozmieszane jaja ze śmietaną. Gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż powstanie ser. Ser wybrać łyżką na sito i pozostawić do ostygnięcia. W gorącej wodzie rozpuścić galaretkę według przepisu na opakowaniu i pozostawić by powoli tężała. Następnie do miski włożyć miękkie masło, powstały ser, cukier puder, cukier waniliowy i zmiksować na jednolitą masę. Do powstałej masy dodać sok z cytryny, alkohol, a na końcu pokrojone drobno orzechy, pokrojoną w kosteczkę czekoladę i sparzone rodzynki. Wymieszać. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej z nich dodać kakao. Przygotować okrągłą, średnią tortownicę lub inna formę podobnej wielkości. W formie ułożyć biszkopty i nasączyć je mlekiem. Na biszkopty ułożyć ciemną masę z dodatkiem kakao, a na nią jasną masę. Następnie ułożyć odsączone owoce z puszki i zalać je tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin.