Sposób przygotowania:
Melba
Mleko wlać do garnka i zagotować. Na gotujące mleko wlać rozmieszane jaja ze śmietaną. Gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż powstanie ser. Ser wybrać łyżką na sito i pozostawić do ostygnięcia. W gorącej wodzie rozpuścić galaretkę według przepisu na opakowaniu i pozostawić by powoli tężała. Następnie do miski włożyć miękkie masło, powstały ser, cukier puder, cukier waniliowy i zmiksować na jednolitą masę. Do powstałej masy dodać sok z cytryny, alkohol, a na końcu pokrojone drobno orzechy, pokrojoną w kosteczkę czekoladę i sparzone rodzynki. Wymieszać. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej z nich dodać kakao. Przygotować okrągłą, średnią tortownicę lub inna formę podobnej wielkości. W formie ułożyć biszkopty i nasączyć je mlekiem. Na biszkopty ułożyć ciemną masę z dodatkiem kakao, a na nią jasną masę. Następnie ułożyć odsączone owoce z puszki i zalać je tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin.