Sposób przygotowania:
Pasiasty sernik czekoladowy
Do sernika potrzebna będzie okrągła forma o śr. 21 cm - trzeba ją wyłożyć na dnie papierem.
SPÓD - herbatniki pokrusz w misce albo zmiksuj, wymieszaj ze stopionym tłuszczem i wsyp na dno formy, ugnieć, odstaw w chłodne miejsce żeby stężał.
MASA - ser wymieszaj w misce razem z cukrem, mąką kukurydzianą, waniliowym ekstraktem i alkoholem oraz jajkami - nie ubijaj masy tylko wymieszaj aż wszystko razem się połączy. Gotową masę podziel na dwie mniej więcej równe części. Czekolady roztop oddzielnie w kąpieli wodnej - do jednej części masy serowej dodaj gorzką a do drugiej białą i dobrze wymieszaj. Wylej masy do naszykowanej formy z zastudzonym ciasteczkowym spodem - wlewaj po kilka łyżeczka na zmianę starając się lać je na środek. Po wyczerpaniu składników postukaj lekko foremką o blat. Owiń formę dookoła folią aluminiową żeby zabezpieczyć dno i boki - wstaw do większego naczynia do zapiekania z wodą - woda ma sięgać mniej więcej do połowy wysokości formy z sernikiem. Piecz ok. 1 godziny w temp. 160 st. C. Po upieczeniu zostaw do wystudzenia i potem schłodź przynajmniej kilka godzin w lodówce przykrywają wierzch folią.
DEKORACJA - stop czekolady oddzielnie w kąpieli wodnej. Do ciemnej dodaj 6 łyżeczek śmietanki a do białej tylko 3 - rozmieszaj. Powierzchnię sernika polej ciemną polewą a potem jasną tylko w niektórych miejscach rozsmaruj łyżką. Zostaw aby czekolady zastygły.
SPÓD - herbatniki pokrusz w misce albo zmiksuj, wymieszaj ze stopionym tłuszczem i wsyp na dno formy, ugnieć, odstaw w chłodne miejsce żeby stężał.
MASA - ser wymieszaj w misce razem z cukrem, mąką kukurydzianą, waniliowym ekstraktem i alkoholem oraz jajkami - nie ubijaj masy tylko wymieszaj aż wszystko razem się połączy. Gotową masę podziel na dwie mniej więcej równe części. Czekolady roztop oddzielnie w kąpieli wodnej - do jednej części masy serowej dodaj gorzką a do drugiej białą i dobrze wymieszaj. Wylej masy do naszykowanej formy z zastudzonym ciasteczkowym spodem - wlewaj po kilka łyżeczka na zmianę starając się lać je na środek. Po wyczerpaniu składników postukaj lekko foremką o blat. Owiń formę dookoła folią aluminiową żeby zabezpieczyć dno i boki - wstaw do większego naczynia do zapiekania z wodą - woda ma sięgać mniej więcej do połowy wysokości formy z sernikiem. Piecz ok. 1 godziny w temp. 160 st. C. Po upieczeniu zostaw do wystudzenia i potem schłodź przynajmniej kilka godzin w lodówce przykrywają wierzch folią.
DEKORACJA - stop czekolady oddzielnie w kąpieli wodnej. Do ciemnej dodaj 6 łyżeczek śmietanki a do białej tylko 3 - rozmieszaj. Powierzchnię sernika polej ciemną polewą a potem jasną tylko w niektórych miejscach rozsmaruj łyżką. Zostaw aby czekolady zastygły.
2milutka
julcia12437
Też chciałam o to zapytać :)
Co ma za zadanie pieczenie w kąpieli wodnej?
Pyza