Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Pasiasty sernik czekoladowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

taki sernik to po prostu niebo w gębie i zachwyci każdego

Pasiasty sernik czekoladowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasiasty sernik czekoladowy

 

  • SPÓD - 150 g ciasteczek holenderskich w czekoladzie
  • 70 g masła albo margaryny

 

  • MASA - 750 g sera białego trzykrotnie mielonego
  • 4 jajka
  • 115 g cukru trzcinowego Demerara
  • 45 g skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki rumu białego
  • 150 g czekolady gorzkiej min. 70 % kakao
  • 150 g czekolady białej

 

  • DO DEKORACJI - 80 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady białej
  • 9 łyżeczek śmietanki kremówki 30 %
  • posypka cukrowa

 

Sposób przygotowania:

Pasiasty sernik czekoladowy
Do sernika potrzebna będzie okrągła forma o śr. 21 cm - trzeba ją wyłożyć na dnie papierem.



SPÓD - herbatniki pokrusz w misce albo zmiksuj, wymieszaj ze stopionym tłuszczem i wsyp na dno formy, ugnieć, odstaw w chłodne miejsce żeby stężał.



MASA - ser wymieszaj w misce razem z cukrem, mąką kukurydzianą, waniliowym ekstraktem i alkoholem oraz jajkami - nie ubijaj masy tylko wymieszaj aż wszystko razem się połączy. Gotową masę podziel na dwie mniej więcej równe części. Czekolady roztop oddzielnie w kąpieli wodnej - do jednej części masy serowej dodaj gorzką a do drugiej białą i dobrze wymieszaj. Wylej masy do naszykowanej formy z zastudzonym ciasteczkowym spodem - wlewaj po kilka łyżeczka na zmianę starając się lać je na środek. Po wyczerpaniu składników postukaj lekko foremką o blat. Owiń formę dookoła folią aluminiową żeby zabezpieczyć dno i boki - wstaw do większego naczynia do zapiekania z wodą - woda ma sięgać mniej więcej do połowy wysokości formy z sernikiem. Piecz ok. 1 godziny w temp. 160 st. C. Po upieczeniu zostaw do wystudzenia i potem schłodź przynajmniej kilka godzin w lodówce przykrywają wierzch folią.



DEKORACJA - stop czekolady oddzielnie w kąpieli wodnej. Do ciemnej dodaj 6 łyżeczek śmietanki a do białej tylko 3 - rozmieszaj. Powierzchnię sernika polej ciemną polewą a potem jasną tylko w niektórych miejscach rozsmaruj łyżką. Zostaw aby czekolady zastygły.
Pasiasty sernik czekoladowy
pokruszone herbatniki wymieszaj z masłem i ugnieć na dnie foremki
Pasiasty sernik czekoladowy
przygotuj masę z sera i pozostałych składników a potem podziel ją na dwie części - do jednej dodaj ciemną a do drugiej białą czekoladę
Pasiasty sernik czekoladowy
wlewaj masy na przemian do formy z zastudzonym spodem
Pasiasty sernik czekoladowy
formę owiń folią aluminiową i wstaw do większej - nalej wody i piecz w kąpieli wodnej