kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Sernik z nutką whiskey

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny sernik do popołudniowej herbatki

Sernik z nutką whiskey

Składniki:

Sernik z nutką whiskey

 

  • 750 g sera homogenizowanego z dodatkiem wanilii
  • 125 ml śmietanki 32%
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

  • na spód:
  • 1/4 kostki masła
  • 1 jajko
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść suszonych śliwek
  • 100 ml whiskey (użyłam Jameson`a)

Sposób przygotowania:

Sernik z nutką whiskey
Zaczynamy od przygotowania spodu.Zalewamy śliwki whiskey w malym rondlu i doprowadzamy do wrzenia.Odstawiamy do ostygnięcia,w tym czasie śliwki "wypiją" alkohol.

Utrzyj miękkie masło z cukrem i jajkiem na puszysta masę,dodaj kakao i proszek do pieczenia a następnie wystudzone sliwki.Przemieszaj całość i wyłóż do uprzednio przygotowanej tortownicy o średnicy 24 cm

Przygotuj masę serową.Ubij jajka z cukrem i partiami dodawaj do tej masy ser oraz smietankę kremówkę.Na końcu wmieszaj mąkę ziemniaczaną.Masę serową wyłóż na spód i tak przygotowane ciasto włóż do nagrzanego do 160 stopni piekarnika (najlepiej z termoobiegiem).Piecz przez 50-60 min,gotowy sernik przestudź w piekarniku.

Wystudzony sernik możesz oblać polewą czekoladową.