SUPERPRZEPIS

Sernik z ricottą i musem truskawkowym

  • 2
  • nuleczka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Sernik z ricottą i musem truskawkowym

Znakomite połączenie ricotty z białą czekoladą i musem truskawkowym. Wszystko na delikatnym biszkopcie.

Składniki:

Sernik z ricottą i musem truskawkowym

na biszkopt

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • niecała 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • rum z woda w proporcji 1:1 do skropienia biszkoptu

na sernik

na mus

Sposób przygotowania:

Sernik z ricottą i musem truskawkowym

przygotowanie biszkoptu

Sernik z ricottą i musem truskawkowym
Gotowy biszkopt pod warstwę sernika z ricottą.

Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier. Następnie do masy wmieszaj żółtka, mąki oraz proszek. Wszystko wymieszaj i przełóż do wyłożonej papierem (tylko dno) blaszki o średnicy 20 cm . Piecz około 20 minut do suchego patyczka. Ostudź i wyrównaj górę.

skrapianie biszkoptu

Sernik z ricottą i musem truskawkowym
skrapianie biszkoptu wodą z rumem w proporcji 1:1

Skrop biszkopt aby nie był suchy.

warstwa serowa

Sernik z ricottą i musem truskawkowym
przygotowywanie warstwy serowej sernika

Do miski włóż ricottę, jogurt, cukier, rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę ( nie drażetki) i wszystko wymieszaj. Na koniec wmieszaj drażetki i wylej na warstwę biszkoptu. Włóż do lodówki do zastygnięcia.

mus

Sernik z ricottą i musem truskawkowym
Miksowanie truskawek w blenderze kuchennym

Galaretkę rozpuść w jednej szklance wody. Truskawki zmiksuj w blenderze i połącz z galaretką a następnie wylej na zastygniętą masę serową. Udekoruj górę truskawkami i bezikami.