Sposób przygotowania:
Wielkanocny sernik z ricotty i kremu pasticceraPrzygotowanie kruchego ciasta
Miksujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i rozpuszczonym masłem. Dodajemy cukier, szczyptę soli, żółtka i 1 łyżkę mleka.
Szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i schładzamy ok. 1 godz.
Okrągłą formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkujemy na grubość 1/2 cm, po czym przekładamy do formy.
Ciasto pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Przygotowanie kremu pasticcera
Ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając mieszania, stopniowo dodajemy mąkę.
Zagotowujemy mleko ze skórką z cytryny. Gorące mleko przelewamy przez sitko.
Mleko wlewamy do garnuszka, do którego powoli wlewamy masę z żółtkami.
Całość zagotowujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Krem gotujemy ok. 2 minut.
Krem schładzamy w lodówce ok. 1 godziny.
Przygotowanie sernika
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Mieszamy ricottę z cukrem pudrem i kremem pasticcera. Do masy serowej dodajemy białka ubite na sztywną pianę.
Masę serową przelewamy na podpieczone kruche ciasto.
Sernik pieczemy ok. 45-50 minut.
Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po czym odstawiamy do wystygnięcia.