Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Tort bezowy z frużeliną wiśniową i owocami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chrupiąca beza, pyszny krem straciatella (śmietanowy z wiórkami czekolady), orzeźwiająca frużelina wiśniowa, a do tego owoce lata - oto deser, który niezwykle kusi smakiem.

Tort bezowy z frużeliną wiśniową i owocami

Składniki:

Tort bezowy z frużeliną wiśniową i owocami

Beza:

Frużelina:

Krem:

  • 200 g śmietanki 30%
  • 120 g mascarpone
  • cukier puder- ilość według uznania
  • 4 kostki gorzkiej czekolady

Dekoracja:

Sposób przygotowania:

Tort bezowy z frużeliną wiśniową i owocami

ETAP 1:

Tort bezowy z frużeliną wiśniową i owocami
Przygotowujemy bezę, ubijając białka z cukrem

Przygotowujemy bezę. Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo, po łyżce, dodajemy cukier - kolejną łyżkę dodajemy wtedy, gdy białka dobrze wchłoną poprzednią porcję. Na koniec dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.

ETAP 2:

Tort bezowy z frużeliną wiśniową i owocami
Bezę umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Na papierze do pieczenia rozłożonym na blasze rysujemy okrąg. Wykładamy bezę i formujemy ją tak, aby nadać jej kształt gniazda.

Bezę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 100 st. C. Bezę suszymy w piekarniku przez 2 godziny. Upieczona i ostudzona powinna być chrupka na zewnątrz, a piankowa w środku.

ETAP 3:

Tort bezowy z frużeliną wiśniową i owocami
Na dnie bezy umieszczamy frużelinę wiśniową

W międzyczasie przygotowujemy frużelinę. Umyte i wydrylowane wiśnie wkładamy do garnuszka, posypujemy cukrem i polewamy sokiem z cytryny. Podgrzewamy ok. 10 minut, co jakiś czas potrząsając garnkiem. Następnie odlewamy część powstałego płynu i rozrabiamy w nim mąkę ziemniaczaną. Dodajemy ją do wiśni. Mieszamy do uzyskania żelowej konsystencji.

Ostudzoną frużelinę rozsmarowujemy na dnie naszego bezowego "gniazda".

ETAP 4:

Tort bezowy z frużeliną wiśniową i owocami
Przygotowujemy krem ze śmietanki, mascarpone i startej czekolady

Przygotowujemy krem. Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Śmietanę ubijamy na sztywno i miksujemy z mascarpone. Dodajemy cukier puder (ilość według uznania) i startą czekoladę. Krem rozsmarowujemy na bezie.

ETAP 5:

Owoce do dekoracji i listki mięty myjemy i osuszamy. Wiśnie drylujemy. Truskawki pozbawione szypułek kroimy wzdłuż w plasterki. Owoce i listki mięty wykładamy na wierzch tortu.
Tort dobrze schładzamy w lodówce.