Sposób przygotowania:
Tort bezowy z frużeliną wiśniową i owocamiETAP 1:
Przygotowujemy bezę. Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo, po łyżce, dodajemy cukier - kolejną łyżkę dodajemy wtedy, gdy białka dobrze wchłoną poprzednią porcję. Na koniec dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
ETAP 2:
Na papierze do pieczenia rozłożonym na blasze rysujemy okrąg. Wykładamy bezę i formujemy ją tak, aby nadać jej kształt gniazda.
Bezę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 100 st. C. Bezę suszymy w piekarniku przez 2 godziny. Upieczona i ostudzona powinna być chrupka na zewnątrz, a piankowa w środku.
ETAP 3:
W międzyczasie przygotowujemy frużelinę. Umyte i wydrylowane wiśnie wkładamy do garnuszka, posypujemy cukrem i polewamy sokiem z cytryny. Podgrzewamy ok. 10 minut, co jakiś czas potrząsając garnkiem. Następnie odlewamy część powstałego płynu i rozrabiamy w nim mąkę ziemniaczaną. Dodajemy ją do wiśni. Mieszamy do uzyskania żelowej konsystencji.
Ostudzoną frużelinę rozsmarowujemy na dnie naszego bezowego "gniazda".
ETAP 4:
Przygotowujemy krem. Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Śmietanę ubijamy na sztywno i miksujemy z mascarpone. Dodajemy cukier puder (ilość według uznania) i startą czekoladę. Krem rozsmarowujemy na bezie.
ETAP 5:
Owoce do dekoracji i listki mięty myjemy i osuszamy. Wiśnie drylujemy. Truskawki pozbawione szypułek kroimy wzdłuż w plasterki. Owoce i listki mięty wykładamy na wierzch tortu.
Tort dobrze schładzamy w lodówce.
SylaUla