Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

Sernik z truskawkami na herbatnikach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Wspaniały, delikatny i rozpływający się w ustach serniczek na spodzie z herbatników maślanych z sezonowymi truskawkami.

Sernik z truskawkami na herbatnikach Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik z truskawkami na herbatnikach

Spód:

  • 250 g herbatników maślanych
  • 100 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 2 jaja
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 3 opakowania budyniu śmietankowego w proszku

Wierzch:

Sposób przygotowania:

Sernik z truskawkami na herbatnikach

Przygotowanie spodu:

Sernik z truskawkami na herbatnikach
Spód do sernika na bazie herbatników i masła

Herbatniki dokładnie rozkruszyć, wymieszać z roztopionym masłem, wysypać do tortownicy o średnicy 26 cm i dokładnie wylepić, następnie mocno docisnąć dłonią.

Spód odłożyć do lodówki.

Przygotowanie masy:

Sernik z truskawkami na herbatnikach
Masa serowa z twarogu, jaj, cukru i budyniu

Ser przerzucić do miski, wbić jaja, dodać budynie, cukier z wanilią i cukier. Dokładnie zmiksować.

Przygotowanie truskawek:

Sernik z truskawkami na herbatnikach
Pokrojone truskawki wymieszane z mąką ziemniaczaną

Truskawki umyć, dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym, zdjąć szypułki, pokroić na połowy.

Wymieszać z mąką ziemniaczaną.

Pieczenie sernika:

Sernik z truskawkami na herbatnikach
Sernik z truskawkami przed upieczeniem w piekarniku

Na masę serową równomiernie ułożyć truskawki.

Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 70 minut, w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika aby sernik nie opadł.

Po upieczeniu lekko uchylić piekarnik i pozostawić w nim ciasto do całkowitego wystudzenia.

Smacznego!

Tagi:

ciasto sernik