WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1240]

Szarlotka cytrynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szarlotka na kruchym cieście z tartymi jabłkami wymieszanymi z kisielem cytrynowym i sokiem z cytryny. Oprószona cukrem pudrem.

Szarlotka cytrynowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka cytrynowa

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka cytrynowa

ETAP 1:

Do miski wsypać mąkę pszenną tortową i ziemniaczaną oraz cukier puder i proszek do pieczenia. Wbić jajko/jajka i dodać kwaśną śmietanę. Wkroić zimną margarynę.

Z podanych składników zagnieść szybko jednolite ciasto. Ciasto uformować w kulę, podzielić na 2 części (jedną trochę większą od drugiej) i schować je do zamrażalki.

Blaszkę kwadratową o wymiarach ok. 24 na 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć większą część ciasta i lekko docisnąć.

Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Do jabłek wsypać kisiel, 2 łyżki cukru oraz skropić sokiem z cytryny.

Wszystko wymieszać i wyłożyć na przygotowany spód. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika i piec ok. godziny w 180 stopniach. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.

Szarlotka cytrynowa
Szarlotka po przygotowaniu przed wstawieniem do piekarnika
Szarlotka cytrynowa
Starte jabłka ułożone na spodzie z ciasta.
Szarlotka cytrynowa
Część ciasta starta na tarce na spód blaszki
Szarlotka cytrynowa
Jabłka starte wymieszane z kisielem i cukrem oraz sokiem z cytryny