Sposób przygotowania:
Szarlotka cytrynowaETAP 1:
Do miski wsypać mąkę pszenną tortową i ziemniaczaną oraz cukier puder i proszek do pieczenia. Wbić jajko/jajka i dodać kwaśną śmietanę. Wkroić zimną margarynę.
Z podanych składników zagnieść szybko jednolite ciasto. Ciasto uformować w kulę, podzielić na 2 części (jedną trochę większą od drugiej) i schować je do zamrażalki.
Blaszkę kwadratową o wymiarach ok. 24 na 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć większą część ciasta i lekko docisnąć.
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Do jabłek wsypać kisiel, 2 łyżki cukru oraz skropić sokiem z cytryny.
Wszystko wymieszać i wyłożyć na przygotowany spód. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika i piec ok. godziny w 180 stopniach. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.