Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 870]

Sernik migdałowy z żurawiną

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Sernik z migdałami i świeżą żurawiną, której smak pozytywnie mnie zaskoczył. Jest delikatnie kwaśna, ale świetnie współgra ze słodyczą sernika i białej czekolady.

Sernik migdałowy z żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik migdałowy z żurawiną

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik migdałowy z żurawiną
Zimne masło posiekać z mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Wylepić formę do pieczenia (21x25). Schłodzić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 15min. Wystudzić. Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Bardzo zmielony twaróg umieścić w misie miksera razem z mascarpone i cukrami. Utrzeć. Wbić po jednym jajku. Ubijać do połączenia się składników. Na końcu wsypać zmielone migdały, mąkę ziemniaczaną i wlać amaretto. Dokładnie wymieszać. Masę serową wylać na podpieczony spód. Wyłożyć świeżą żurawinę, lekko wciskając ja w masę sernikową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C, a po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 160*C. Piec przez 1 godzinę i 10min. Po wystudzeniu rozpuścić czekoladę z łyżką mleka i polać po serniku. Obsypać płatkami migdałowymi. Można je wcześniej podprażyć. Smacznego!
Sernik migdałowy z żurawiną
Sery i cukiry umieścić w misie miksera i utrzeć.
Sernik migdałowy z żurawiną
Na końcu do masy serowej dodać mąkę ziemniaczaną, migdały i amaretto.
Sernik migdałowy z żurawiną
Wylać masę sernikową na podpieczony spód.
Sernik migdałowy z żurawiną
Wyłożyć na sernik świeżą żurawinę, lekko wciskając ją w ser.