Sposób przygotowania:
Sernik migdałowy z żurawiną
Zimne masło posiekać z mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Wylepić formę do pieczenia (21x25). Schłodzić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez 15min. Wystudzić. Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Bardzo zmielony twaróg umieścić w misie miksera razem z mascarpone i cukrami. Utrzeć. Wbić po jednym jajku. Ubijać do połączenia się składników. Na końcu wsypać zmielone migdały, mąkę ziemniaczaną i wlać amaretto. Dokładnie wymieszać. Masę serową wylać na podpieczony spód. Wyłożyć świeżą żurawinę, lekko wciskając ja w masę sernikową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C, a po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 160*C. Piec przez 1 godzinę i 10min. Po wystudzeniu rozpuścić czekoladę z łyżką mleka i polać po serniku. Obsypać płatkami migdałowymi. Można je wcześniej podprażyć. Smacznego!
edytaha
Mniam1
edytaha
Mój z suszonymi, ale super smakował. Ze świeżymi na pewno jest fantastyczny :)