Sposób przygotowania:
Kremowy sernik z żurawiną i migdałamiPrzygotowanie kruchego ciasta na spód
Z mąki, cukru pudru, masła i jajka zagniatamy ciasto. Owijamy je folią i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na dno natłuszczonej tortownicy. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy 10 minut w 180 st.C.
Przygotowanie masy serowej
2 jajka wbijamy do miski w całości, pozostałe dzielimy na białka i żółtka - żółtka dodajemy do całych jajek, białka ubijamy w innym naczyniu na pianę. Żółtka i całe jajka miksujemy z cukrem, dodajemy ser i budynie. Dodajemy mleko, śmietanę i olej. Miksujemy.
Przygotowanie masy serowej - c.d.
Do masy serowej dodajemy żurawinę, migdały i pianę. Delikatnie mieszamy łyżką.
Pieczenie sernika
Masę serową wylewamy na kruchy spód. Sernik pieczemy w 180 st.C przez 1 godzinę. Studzimy w wyłączonym piekarniku.
Dekorowanie ciasta
Ciasto polecam oblać polewą czekoladową.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietanę i masło, mieszamy.
Sernik polewamy polewą tak, aby pokryć wierzch i boki.
Ja udekorowałam sernik czekoladą z wzorkami - efekt taki uzyskuje się za pomocą folii transferowej, na którą wylewa się rozpuszczoną czekoladę, po czym się ją chłodzi. Śnieżynki wykonałam z masy cukrowej.