Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 909]

Kremowy sernik z żurawiną i migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Moi bliscy uwielbiają sernik, dlatego i w tym roku nie zabraknie go na świątecznym stole. W sam raz na Święta nadaje się kremowy, puszysty sernik z suszoną żurawiną i migdałami.

Kremowy sernik z żurawiną i migdałami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kremowy sernik z żurawiną i migdałami

Na spód:

Na masę serową:

  • 1 kg sera na sernik
  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki śmietany kremówki
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • suszona żurawina
  • płatki migdałowe

Polewa + dekoracja

  • Polewa:
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 100 g śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka masła

 

  • Do dekoracji (opcjonalnie):
  • folia transferowa do czekolady
  • czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej
  • masa cukrowa

Sposób przygotowania:

Kremowy sernik z żurawiną i migdałami

Przygotowanie kruchego ciasta na spód

Kremowy sernik z żurawiną i migdałami
Na spód sernika dajemy kruche ciasto, które podpiekamy kilka minut w piekarniku

Z mąki, cukru pudru, masła i jajka zagniatamy ciasto. Owijamy je folią i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na dno natłuszczonej tortownicy. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy 10 minut w 180 st.C.

Przygotowanie masy serowej

Kremowy sernik z żurawiną i migdałami
Masa serowa jest delikatna i kremowa dzięki obecności mleka i śmietany kremówki

2 jajka wbijamy do miski w całości, pozostałe dzielimy na białka i żółtka - żółtka dodajemy do całych jajek, białka ubijamy w innym naczyniu na pianę. Żółtka i całe jajka miksujemy z cukrem, dodajemy ser i budynie. Dodajemy mleko, śmietanę i olej. Miksujemy.

Przygotowanie masy serowej - c.d.

Kremowy sernik z żurawiną i migdałami
Do sernika dodajemy płatki migdałowe i żurawinę

Do masy serowej dodajemy żurawinę, migdały i pianę. Delikatnie mieszamy łyżką.

Pieczenie sernika

Kremowy sernik z żurawiną i migdałami
Masę serową wylewamy na kruchy spód i pieczemy

Masę serową wylewamy na kruchy spód. Sernik pieczemy w 180 st.C przez 1 godzinę. Studzimy w wyłączonym piekarniku.

Dekorowanie ciasta

Kremowy sernik z żurawiną i migdałami
Sernik można udekorować za pomocą czekolady z wzorkami

Ciasto polecam oblać polewą czekoladową.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietanę i masło, mieszamy.
Sernik polewamy polewą tak, aby pokryć wierzch i boki.
Ja udekorowałam sernik czekoladą z wzorkami - efekt taki uzyskuje się za pomocą folii transferowej, na którą wylewa się rozpuszczoną czekoladę, po czym się ją chłodzi. Śnieżynki wykonałam z masy cukrowej.