SUPERPRZEPIS

Dyniowy sernik z żurawiną i musem czekoladowym

  • 2
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Dyniowy sernik z żurawiną i musem czekoladowym Więcej zdjęć (2)

Delikatny i  kremowy sernik z dodatkiem dyni, dzięki której nabrał żółtego,jesiennego koloru. Wierzch przykrywa słodki krem z białą czekoladą, który osładza dość kwaśną, świeżą żurawinę zatopioną w serniku.

Składniki:

Dyniowy sernik z żurawiną i musem czekoladowym

SPÓD:

  • 100 g herbatników czekoladowych
  • 1 łyżeczka kakao
  • 50 g masła

SERNIK DYNIOWY:

MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY:

  • 200 g twarogu zmielonego
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 150 g czekolady białej

Sposób przygotowania:

Dyniowy sernik z żurawiną i musem czekoladowym

ETAP 1:

Dyniowy sernik z żurawiną i musem czekoladowym
Zmiksowane herbatniki z masłem i kakao wyłożyć na dno formy.

Herbatniki rozkruszyć w rozdrabniaczu na proszek i wymieszać z kakao oraz miękkim masłem.

Wyłożyć na dno formy 21 x 25 cm w wyłożonym papierem do pieczenia na dnie. Wyrównać dociskając do dna okruchy.

ETAP 2:

Dyniowy sernik z żurawiną i musem czekoladowym
Ubite białka wmieszać delikatnie w masę serową.

Dynię pokroić  w kostkę i smażyć na oleju, aż będzie miękka. Przełożyć do kielicha blendera i zmiksować na gładkie puree.

Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg, serek mascarpone, cukier i żółtka umieścić w misie miksera i krótko zmiksować.

Tylko do momentu połączenia się wszystkich składników.

Wmieszać wystudzone puree z dyni. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać w masę serową.

ETAP 3:

Dyniowy sernik z żurawiną i musem czekoladowym
Na wierzchu masy serowej rozłożyć świeżą żurawinę.

Wylać na przygotowany spód, rozłożyć na wierzchu owoce żurawiny, lekko wciskając je w sernik.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 *C. Piec przez około 50 min.

Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, a następnie wstawić do lodówki.

ETAP 4:

Dyniowy sernik z żurawiną i musem czekoladowym
Płynną czekoladę wmieszać w zmiksowany twaróg.

Kremówkę podgrzać w garnuszku i gorącą zalać połamaną czekoladę. Po minucie dokładnie wymieszać, aż się całkiem rozpuści. Odstawić do wystudzenia. Zmielony twaróg (użyłam tego z wiaderka) zmiksować razem z płynną czekoladą. Gęsty krem wyłożyć na schłodzony sernik i wyrównać. Można zrobić wzorek widelcem lub specjalną łopatką z ząbkami. Smacznego :)