Sposób przygotowania:
Dyniowy sernik z żurawiną i musem czekoladowymETAP 1:
Herbatniki rozkruszyć w rozdrabniaczu na proszek i wymieszać z kakao oraz miękkim masłem.
Wyłożyć na dno formy 21 x 25 cm w wyłożonym papierem do pieczenia na dnie. Wyrównać dociskając do dna okruchy.
ETAP 2:
Dynię pokroić w kostkę i smażyć na oleju, aż będzie miękka. Przełożyć do kielicha blendera i zmiksować na gładkie puree.
Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg, serek mascarpone, cukier i żółtka umieścić w misie miksera i krótko zmiksować.
Tylko do momentu połączenia się wszystkich składników.
Wmieszać wystudzone puree z dyni. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać w masę serową.
ETAP 3:
Wylać na przygotowany spód, rozłożyć na wierzchu owoce żurawiny, lekko wciskając je w sernik.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 *C. Piec przez około 50 min.
Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, a następnie wstawić do lodówki.
ETAP 4:
Kremówkę podgrzać w garnuszku i gorącą zalać połamaną czekoladę. Po minucie dokładnie wymieszać, aż się całkiem rozpuści. Odstawić do wystudzenia. Zmielony twaróg (użyłam tego z wiaderka) zmiksować razem z płynną czekoladą. Gęsty krem wyłożyć na schłodzony sernik i wyrównać. Można zrobić wzorek widelcem lub specjalną łopatką z ząbkami. Smacznego :)
SylaUla
halina