alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Sernik z żurawiną pod bezową czapą.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszny sernik z żurawiną .

Sernik z żurawiną pod bezową czapą.

Składniki:

Sernik z żurawiną pod bezową czapą.

 

  • ciasto

 

  • mąka 1 szkl
  • masło 15 dkg
  • żółtko 1 szt
  • cukier 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki

 

  • masa serowa

 

  • żółtka 5 szt
  • cukier 3/4 szkl
  • cukier waniliowy 1 szt
  • twaróg mielony 0,5 kg
  • masło 5 dkg
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • budyń waniliowy 1 szt
  • białka 3 szt
  • cukier 3 łyżki

 

  • piana

 

  • białka 3 szt
  • cukier 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Sernik z żurawiną pod bezową czapą.
Spód : Z mąki,masła,żółtka,cukru i proszku zagnieść ciasto,(białko odłożyć do osobnego naczynia). Wylepić ciastem okrągłą tortownicę o średnicy 20 cm i podpiec na złoty kolor w 190 st. Masa serowa : Żółtka utrzeć z cukrami, dodać twaróg i zmiksować na gładką masę, dodać budyń w proszku, mąkę, roztopione masło i wymieszać. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wymieszać delikatnie łyżką z masą serową. Połowę masy wylać na podpieczony spód, posypać żurawiną i uzupełnić resztą masy serowej. Piec ok. 50-55 min. w piekarniku o temp. 180 st.C. Na 15 min. przed końcem pieczenia wyłożyć na  sernik pianę ubitą z 3 pozostałych białek z 3 łyżkami cukru.Sernik po wyjęciu z pieca odłożyć do całkowitego wystudzenia.