Sposób przygotowania:
Sernik z pianką śliwkowąCiasto:
Wszystkie składniki ciasta zagnieść wylepić dno natłuszczonej okrągłej foremki.
Masa serowa:
Mielony twaróg przekładamy do miski, wbijamy jajka dodajemy cukier oraz budyń rozpuszczony w mleku, masło i mikserem miksujemy krótko tylko do jednolitego połączenia się składników.
ETAP 3:
Wylewamy masę na kruchy spód.Pieczemy 20 minut w temp 180*c, po czym temp zmniejszamy do 160*c i pieczemy kolejne 20 minut,wierzch sernika ma pozostać biały, studzimy przy otwartych drzwiczkach, aż będzie całkowicie zimny.
Śliwkowa pianka
Śliwki myjemy wydrążamy z pestek, zasypujemy cukrem cynamonowym, dodajemy 2 łyżki wody i dusimy na ogniu aż będą miękkie, następnie miksujemy blenderem na mus. w gorącym musie rozpuszczamy żelatynę tak aby nie było żadnych grudek.Studzimy.
ETAP 5:
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę pod koniec wsypując cukier puder, łyżka po łyżce, następnie wlać wystudzony płynny mus śliwkowy z żelatyną i wymieszać.
Tężejącą piankę wylać na zimny sernik, udekorować wg uznania, wstawić do lodówki w celu całkowitego stężenia.