SUPERPRZEPIS

Sernik z pianką śliwkową

  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 16
Sernik z pianką śliwkową

Sernik na cynamonowym spodzie z aksamitną pianką ze śliwek, to wspaniała propozycja na słodko do kawy czy herbaty

Składniki:

Sernik z pianką śliwkową

Ciasto na tortownicę o wym 22 cm

  • 1 szklanka mąki
  • 15 dag masła
  • 3 łyżki cukru z cynamonem
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1/2 kg mielonego twarogu
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 budyń śmietankowy

Śliwkowa pianka

Dodatkowo:

  • Śliwki do dekoracji
  • polewa z gorzkiej czekolady
  • kolorowa posypka

Sposób przygotowania:

Sernik z pianką śliwkową

Ciasto:

Sernik z pianką śliwkową
skladniki ciasta łączymy zagniatamy wylepiamy foremkę

Wszystkie składniki ciasta zagnieść wylepić dno natłuszczonej okrągłej foremki.

Masa serowa:

Sernik z pianką śliwkową

Mielony twaróg przekładamy do miski, wbijamy jajka dodajemy cukier oraz budyń rozpuszczony w mleku, masło i mikserem miksujemy krótko tylko do jednolitego połączenia się składników.

ETAP 3:

Sernik z pianką śliwkową
masę serową wylewamy na kruchy spód i pieczemy

Wylewamy masę na kruchy spód.Pieczemy 20 minut w temp 180*c, po czym temp zmniejszamy do 160*c i pieczemy kolejne 20 minut,wierzch sernika ma pozostać biały, studzimy przy otwartych drzwiczkach, aż będzie całkowicie zimny.

Śliwkowa pianka

Sernik z pianką śliwkową
śliwki dusimy z cukrem cynamonowym miksujemy blenderem

Śliwki myjemy wydrążamy z pestek, zasypujemy cukrem cynamonowym, dodajemy 2 łyżki wody i dusimy na ogniu aż będą miękkie, następnie miksujemy blenderem na mus. w gorącym musie rozpuszczamy żelatynę tak aby nie było żadnych grudek.Studzimy.

ETAP 5:

Sernik z pianką śliwkową
z musu i śmietanki robimy warstwę do sernika

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę pod koniec wsypując cukier puder, łyżka po łyżce, następnie wlać wystudzony płynny mus śliwkowy z żelatyną i wymieszać.
Tężejącą piankę wylać na zimny sernik, udekorować wg uznania, wstawić do lodówki w celu całkowitego stężenia.


Tagi:

sernik ciasto