ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1004]

Sernik zebra

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sernik zebra pieczony bez spodu, jest bardzo smaczny, ma ciekawy wygląd po upieczeniu, najlepszy sernik w tej wersji.

Sernik zebra Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sernik zebra

 

  • jajka 7 sztuk "L",
  • cukier 1,5 szklanki,
  • masło miękkie 100 gram,
  • aromat waniliowy 2 łyżeczki,
  • proszek do pieczenia 2 szczypty,
  • twaróg półtłusty 1,30 kg,
  • budyń waniliowy 1 opakowanie,
  • śmietana 18% 200 gram,
  • kakao 4 łyżki + 6 łyżek mleka,
  • cukier puder - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Sernik zebra

ETAP 1:

Sernik zebra
Na kogel mogel do białości i spienienia masy.

Miękkie masło, cukier, aromat waniliowy, żółtka utrzeć mikserem na "kogel-mogel".

ETAP 2:

Sernik zebra
Można użyć ser z wiaderka, ale wtedy dodać z 3 łyżki kaszy mannej.

Twaróg półtłusty zmielony w maszynce do mięsa na drobnym sitku dodać do masy jajecznej, wsypać budyń, wlać śmietanę i mikserem połączyć dobrze składniki.

ETAP 3:

Sernik zebra

Do masy twarogowej dodać ubitą na sztywno pianę z białek i mikserem na mniejszych obrotach wymieszać wszystko na dość gęstą masę serową.

ETAP 4:

Sernik zebra

Masę podzielić na części, do jednej wsypać kakao, wlać mleko i mikserem wymieszać wszystko.

ETAP 5:

Sernik zebra

Tortownica 28 cm z papierem do pieczenia, na dno formy nakładać łyżką na przemian masę jasną i ciemną.

ETAP 6:

Sernik zebra

Piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra dół, sernik piec około 50 minut, następnie na termoobiegu na 150 C piec z 10 minut, zostawić odchylone drzwi piekarnika na 30 minut, formę wyjąc i wystudzić najlepiej całą noc,

ETAP 7:

Sernik zebra

Sernik wyjąć z tortownicy, usunąć papier do pieczenia.

ETAP 8:

Sernik zebra

Przed podaniem sernik posypać pudrem cukrem.