Sposób przygotowania:
Sernik złota rosa z makiemPrzygotowanie ciasta:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać,posiekać z margaryną . Dodać resztę składników.
Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na lekko posypanej mąką stolnicy.
Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ciast.
Przygotowanie masy serowej:
Wszystkie składniki masy przełożyć do miski i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Wylać na przygotowane ciasto makowe.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i piec ok. 50 min.
Przygotowanie piany:
Białka ubić na sztywną pianę utrwalając je cukrem pudrem. Na końcu wymieszać pianę z kisielem.
Pianę wyłożyć równo na podpieczony sernik. Włożyć z powrotem do piekarnika na ok. 20 min.
Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika sernik i pozostawić w blaszce do całkowitego wystygnięcia.