Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Serniko - ryżowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Dwa w jednym pyszny sernik w połączeniu z brązowym ryżem - może być zarówno deserem jak również obiadem.

Serniko - ryżowiec

Składniki:

Serniko - ryżowiec

ciasto

Sposób przygotowania:

Serniko - ryżowiec

miksowanie

Serniko - ryżowiec
Zmiksowac ser z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego

Ser zmiksować z połową cukru i cukrem wanilinowym. Osobno zmiksować brzoskwinie, nie obierać ze skórki. Ja korzystałam z własnych zamrożonych latem brzoskwiń. Jajka zmiksować z resztą cukru.

Ryż brązowy ugotować i wystudzić.

Wymieszać ser z musem powstałym z brzoskwiń. Dodać jajka, ryż a także surowe błyskawiczne płatki ryżowe i rodzynki a następnie ponownie przemieszać.

pieczenie

Serniko - ryżowiec
Piec przez ok. 1 godzinę i 15 minut aż nabierze złotego koloru

Wylać do natłuszczonej i posypanej bułka tarta tortownicy ca. 25 cm i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Przez 30 minut piec w temperaturze ok 150 stopni a przez kolejne ok 45 minut w temperaturze ok 170 stopni.

podawanie

Serniko - ryżowiec
Po 10 - 15 minutach rozpiąć tortownicę i chwilę odczekać

Po upieczeniu odczekać 10-15 minut i rozpiąć tortownicę. Polać polewą czekoladową .
Można jeść od razu na gorąco lub poczekać aż całkowicie ostygnie.


Tagi:

sernik ciasta