Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Kokosowy sernik ryżowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Sernik z ryżem? Owszem! Wyszedł pyszny. Z wiórkami i likierem kokosowym, z prostym spodem – biszkoptami :) polecam!

Kokosowy sernik ryżowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kokosowy sernik ryżowy

 

  • 10 biszkoptów
  • 200 g ryżu ugotowanego na mleku
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki likieru kokosowego
  • 40 g masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 800 g twarogu mielonego

 

Sposób przygotowania:

Kokosowy sernik ryżowy
Do miski wrzucić ryż ugotowany na mleku (na gęsto), dodać jajka, cukier, wiórki, likier i rozpuszczone masło, zmiksować na gładką masę. Dodać twaróg i mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksować. Tortownicę (śr.21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na dnie biszkopty. Delikatnie wlać masę serową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 20 minut, zmniejszyć do 160 i piec jeszcze około 60 minut. Po wystudzeniu sernik schłodzić w lodówce.
Kokosowy sernik ryżowy
Do miski wrzucić ryż ugotowany na mleku (na gęsto), dodać jajka, cukier, wiórki, likier i rozpuszczone masło, zmiksować na gładką masę.
Kokosowy sernik ryżowy
Dodać twaróg i mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksować.
Kokosowy sernik ryżowy
Tortownicę (śr.21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na dnie biszkopty.
Kokosowy sernik ryżowy
Delikatnie wlać masę serową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 20 minut, zmniejszyć do 160 i piec jeszcze około 60 minut. Po wystudzeniu sernik schłodzić w lodówce.